[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
4.0

Przepis na jesienny gulasz z szynką parmeńską

Czerwone wino, grzyby, czosnek, szynka parmeńska i tymianek sprawiają, że to danie jest pachnące niczym powietrze podczas treningu w ciepły jesienny dzień (zakładając, że się w ogóle taki trafi). Lekkie, dodające energii i doskonale komponujące się z treningiem.

przepis dla biegacza, gulasz z szynką parmeńską, przepis na gulasz, jak zrobić gulasz Lekki jesienny gulasz z prosciutto rozgrzeje po treningu w chłodny dzień i nie da powodów do wyrzutów sumienia (fot. Mitch Mandell).

Szynka parmeńska ma bardzo wyrafinowany, słodki i intensywny smak – i to ona w dużej części wpływ na charakter tego dania. Ma do tego niewiele kalorii, co sprawdza, że jest dobrym składnikiem dla wszystkich dbających o dietę.

Składniki dla 6 osób:

  • 3 łyżki stołowe oliwy  
  • 16 średnich pieczarek, pokrojonych w ćwiartki  
  • 1 duża cebula, posiekana  
  • 12 plasterków szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej  
  • 3 duże ząbki czosnku, posiekane  
  • 1 łyżeczka tymianku suchego lub świeżego  
  • 2 liście laurowe  
  • ¼ kubka mąki  
  • 1 kubek wytrawnego czerwonego wina, np. cabernet sauvignon lub merlot  
  • 2 kubki bulionu warzywnego lub drobiowego  
  • 3 puszki białej, odsączonej fasoli  
  • ½ kubka posiekanej, świeżej pietruszki  
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Podgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy w garnku do gotowania zupy. Dodaj umyte pieczarki (mogą być wilgotne).
  2. Gotuj 6 do 8 minut, aż płyn wypływający z pieczarek zacznie robić się brązowy. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Przełóż do miski i odstaw na bok. Dodaj łyżkę oliwy i cebulę do garnka. Duś cebulę, mieszając często przez 3 minuty, aż lekko się zeszkli.
  4. Dodaj szynkę, czosnek, tymianek i liście laurowe. Dolej odrobinę wody, żeby składniki nie przypaliły się, i duś 2 minuty. Posyp mąką i wymieszaj.
  5. Zalej wszystko bulionem i winem. Dodaj fasolę.
  6. Doprowadź do wrzenia i zredukuj temperaturę.
  7. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Na koniec posyp pietruszką i gotowe.

W jednej porcji: 337 kcal, węglowodany: 44 g, błonnik: 9 g, białko: 22 g, tłuszcz: 11 g

REKLAMA

RW 11/2015 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij