[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Przepis na jesienny gulasz z szynką parmeńską

Czerwone wino, grzyby, czosnek, szynka parmeńska i tymianek sprawiają, że to danie jest pachnące niczym powietrze podczas treningu w ciepły jesienny dzień (zakładając, że się w ogóle taki trafi). Lekkie, dodające energii i doskonale komponujące się z treningiem.

przepis dla biegacza, gulasz z szynką parmeńską, przepis na gulasz, jak zrobić gulasz Lekki jesienny gulasz z prosciutto rozgrzeje po treningu w chłodny dzień i nie da powodów do wyrzutów sumienia (fot. Mitch Mandell).

Szynka parmeńska ma bardzo wyrafinowany, słodki i intensywny smak – i to ona w dużej części wpływ na charakter tego dania. Ma do tego niewiele kalorii, co sprawdza, że jest dobrym składnikiem dla wszystkich dbających o dietę.

Składniki dla 6 osób:

  • 3 łyżki stołowe oliwy  
  • 16 średnich pieczarek, pokrojonych w ćwiartki  
  • 1 duża cebula, posiekana  
  • 12 plasterków szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej  
  • 3 duże ząbki czosnku, posiekane  
  • 1 łyżeczka tymianku suchego lub świeżego  
  • 2 liście laurowe  
  • ¼ kubka mąki  
  • 1 kubek wytrawnego czerwonego wina, np. cabernet sauvignon lub merlot  
  • 2 kubki bulionu warzywnego lub drobiowego  
  • 3 puszki białej, odsączonej fasoli  
  • ½ kubka posiekanej, świeżej pietruszki  
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Podgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy w garnku do gotowania zupy. Dodaj umyte pieczarki (mogą być wilgotne).
  2. Gotuj 6 do 8 minut, aż płyn wypływający z pieczarek zacznie robić się brązowy. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Przełóż do miski i odstaw na bok. Dodaj łyżkę oliwy i cebulę do garnka. Duś cebulę, mieszając często przez 3 minuty, aż lekko się zeszkli.
  4. Dodaj szynkę, czosnek, tymianek i liście laurowe. Dolej odrobinę wody, żeby składniki nie przypaliły się, i duś 2 minuty. Posyp mąką i wymieszaj.
  5. Zalej wszystko bulionem i winem. Dodaj fasolę.
  6. Doprowadź do wrzenia i zredukuj temperaturę.
  7. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Na koniec posyp pietruszką i gotowe.

W jednej porcji: 337 kcal, węglowodany: 44 g, błonnik: 9 g, białko: 22 g, tłuszcz: 11 g

REKLAMA

RW 11/2015 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij