Szynka parmeńska ma bardzo wyrafinowany, słodki i intensywny smak – i to ona w dużej części wpływ na charakter tego dania. Ma do tego niewiele kalorii, co sprawdza, że jest dobrym składnikiem dla wszystkich dbających o dietę.
Składniki dla 6 osób:
- 3 łyżki stołowe oliwy
- 16 średnich pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 1 duża cebula, posiekana
- 12 plasterków szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej
- 3 duże ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka tymianku suchego lub świeżego
- 2 liście laurowe
- ¼ kubka mąki
- 1 kubek wytrawnego czerwonego wina, np. cabernet sauvignon lub merlot
- 2 kubki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 puszki białej, odsączonej fasoli
- ½ kubka posiekanej, świeżej pietruszki
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Podgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy w garnku do gotowania zupy. Dodaj umyte pieczarki (mogą być wilgotne).
- Gotuj 6 do 8 minut, aż płyn wypływający z pieczarek zacznie robić się brązowy. Dopraw solą i pieprzem.
- Przełóż do miski i odstaw na bok. Dodaj łyżkę oliwy i cebulę do garnka. Duś cebulę, mieszając często przez 3 minuty, aż lekko się zeszkli.
- Dodaj szynkę, czosnek, tymianek i liście laurowe. Dolej odrobinę wody, żeby składniki nie przypaliły się, i duś 2 minuty. Posyp mąką i wymieszaj.
- Zalej wszystko bulionem i winem. Dodaj fasolę.
- Doprowadź do wrzenia i zredukuj temperaturę.
- Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Na koniec posyp pietruszką i gotowe.
W jednej porcji: 337 kcal, węglowodany: 44 g, błonnik: 9 g, białko: 22 g, tłuszcz: 11 g
RW 11/2015