Jeszcze zjeść czy już wyrzucić? Jak nie marnować jedzenia

Nikt nie chce ryzykować jedzenia produktów, które mogą być już nieświeże. Niestety, informacje o terminie przydatności do spożycia, podawane przez producentów na opakowaniach i etykietach, nie pomagają w podejmowaniu właściwych decyzji. Zobacz, jak rozpoznać, czy jedzenie nadaje się jeszcze do zjedzenia, czy lepiej już je wyrzucić.

Jeszcze zjeść czy już wyrzucić? Jak nie marnować jedzenia shutterstock.com
fot. shutterstock.com

44 procent  - tylko tyle kupowanych warzyw zjadamy, choć na zakupach wydaje nam się, że zjemy co najmniej 94 procent – wynika z badań. Główny powód: sądzimy (zwykle błędnie), że są już niezdatne do konsumpcji.

REKLAMA

Niestety, Polacy wyrzucają ok. 9 milionów ton żywności rocznie – inaczej mówiąc, jedna osoba marnuje blisko 20 kg jedzenia miesięcznie! To niewyobrażalnie dużo i każdy z nas może zrobić coś, aby do śmieci trafiło mniej produktów spożywczych. Najlepszy sposób to robienie mniejszych zakupów i regularne korzystanie z zamrażalnika, ale warto także wiedzieć, jak dokładnie należy rozumieć terminy ważności, które drukowane są na etykietach i opakowaniach.

„Należy spożyć do”

To termin przydatności żywności do zjedzenia. Podaje się go na produktach, które łatwo i szybko się psują, np. mięsie i wędlinach, rybach, serach pleśniowych, twarogu czy jogurtach. Następnego dnia po tej dacie jedzenie nie musi być od razu szkodliwe dla zdrowia, ale jego konsumpcja wiąże się z ryzykiem zatrucia. Wyrzuć takie produkty, jeśli były przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze albo ich opakowanie było uszkodzone lub otwarte.

„Najlepiej spożyć przed”

To data minimalnej trwałości, czyli rodzaj gwarancji producenta, że do tego momentu produkt zachowa najwyższą jakość i smak. Potem może tracić swe najlepsze cechy, ale nie staje się niebezpieczny. Tak oznacza się głównie produkty suche, mrożone i konserwowane, twarde sery i czekoladę. Oryginalnie zapakowaną mąkę, ryż, kawę czy miód można wykorzystać nawet rok po dacie minimalnej trwałości, inne produkty - do kilku tygodni lub miesięcy.

3 patenty, jak nie marnować jedzenia

1. Strzel fotkę lodówce. Unikniesz kupowania niepotrzebnego jedzenia, jeśli przed zakupami zrobisz zdjęcie zawartości lodówki, szafek kuchennych i spiżarni.

2. Wypełnij zamrażalnik. Dzięki mrożeniu znacząco wydłużysz termin przydatności jedzenia do spożycia.

3. Obniż temperaturę. Temperatura w naszych lodówkach ustawiona jest zwykle na 7-8 °C. Zmniejsz ją do 5 °C, a jedzenie przetrwa w niej dłużej.

Dobry patent: Nie wyrzucaj ogryzka

Gniazda nasienne to dom cennych dla nas mikrobów, jeśli więc zjadasz jabłko w całości, gratulujemy! Dzięki temu dostarczasz swemu ciału nawet 10 razy więcej pożytecznych bakterii niż ci, którzy ogryzki wyrzucają. Ostatnie badania dowiodły, że pozytywnie wpływające na nasze zdrowie bakterie z gatunku Lactobacillus żyją właśnie w gniazdach nasiennych; wykazało też, że produkty ekologiczne mają przewagę pod względem różnorodności korzystnych bakterii oraz flawonoidów.

Warto przeczytać: Problemy żołądkowo-jelitowe biegaczy: jak im zapobiegać?

RW 03-04/2020

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA