Są w 100% naturalne, mają mnóstwo witamin a na dodatek przynoszą ulgę. No bo kto powiedział, że nie można mieć wszystkiego?
Pomidory z papają
Ta mieszanka obfituje w witaminę C, która pomaga utrzymać zdrowie Twoich chrząstek stawowych, oraz w potas – jeden z najważniejszych elektrolitów dla biegaczy.
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 3 kostki lodu z papai
- (patrz: „lód-miód” poniżej) 3 plasterki papryczki chili bez pestek
- 1 ćwiartka limonki
- 1 ćwiartka cytryny
- 1 łodyga selera naciowego z liśćmi
Wlej sok pomidorowy na kostki lodu. Dodaj plasterki papryczek i wciśnij do mieszanki sok z limonki i cytryny. Zamieszaj łodygą selera.
Wiśnie z miętą
Świeżo wyciśnięty sok z wiśni to bogactwo antyoksydantów, które pomagają zapobiegać bólom mięśni i przyspieszają regenerację po trudnych biegach.
- 2 kostki limonkowego lodu
- 1 szklanka soku z wiśni
- 1 gałązka mięty
Do wysokiej szklanki wrzuć lód z limonki i wlej wiśniowy sok. Jeden z liści mięty pokrój na małe kawałki, resztą przystrój szklankę. Pozwól, by kostki lodu trochę się roztopiły, zanim zaczniesz pić.
Imbirowo-miętowa lemoniada
To słodko-kwaśne połączenie doda energii Twoim mięśniom przed biegiem, dostarczając im solidną dawkę węgli. ¼ szklanki liści mięty
- 2,5-cm kawałek świeżego imbiru, obranego i posiekanego
- 4 kostki cytrynowego lodu
- ½ szklanki lemoniady
- plastry cytryny
W wysokiej szklance utrzyj miętę z imbirem. Cytrynowy lód wrzuć do lemoniady i wstrząśnij mocno w shakerze (lub w słoiku). Przelej do szklanki. Udekoruj plastrami cytryny.
Brzoskwinie z melonem
W tych soczystych owocach znajdziesz przedbiegowe węgle oraz szereg antyoksydantów. 2 kostki lodu brzoskwiniowego
- 1 kostka lodu limonkowego
- ½ szklanki pokrojonego w kostkę melona
- ½ szklanki pokrojonej w kostkę brzoskwini
- ½ szklanki wody mineralnej
- 2 łyżki borówek
- szczypta cynamonu
Do shakera wrzuć brzoskwiniowe i limonkowe kostki lodu, melona oraz brzoskwinię i wlej wodę. Wstrząśnij. Wlej do szklanki z jagodami i posyp cynamonem. Poczekaj, aż lód trochę się roztopi.
Jagody i aronia
Owoce aronii (znajdziesz je w dziale mrożonek) są pełne antocyjanów, które chronią mięśnie i inne komórki ciała przed uszkodzeniami po wyczerpującym treningu. ½ szklanki wody mineralnej
- ¼ szklanki mrożonych truskawek
- ¼ szklanki mrożonych jagód
- ¼ szklanki mrożonych jagód aronii
- 1 łyżeczka miodu
Wlej do blendera wodę, wsyp truskawki, jagody, owoce aronii i miód. Miksuj, aż uzyskasz konsystencję lekko stopionego śniegu.
Arbuz z bazylią
Napój bogaty w likopen, który u wszystkich chroni skórę przez poparzeniami, a u facetów prostatę przed rakiem. Dzięki kwasowi rozmarynowemu z bazylii ma także działanie przeciwzapalne.
- 2 szklanki pokrojonego w kostki arbuza
- 3-5 listków bazylii
- 3 kostki cytrynowego lodu
Mroź arbuza przez 30 minut albo do momentu, aż będzie lekko zamrożony. Zmiksuj go w blenderze z bazylią i kostkami lodu.
Lód-miód
Zamrożone soki owocowe.
- Cytryna lub limonka w kostkach. Do wyciśniętego soku dodaj miód albo syrop z agawy. Wlej do foremek i wsadź do zamrażalnika.
- Ananas lub jabłko w kostkach. Tych soków nie musisz dodatkowo słodzić. Przechowuj je w woreczkach na lód do trzech miesięcy.
- Mus z brzoskwini lub papai. W blenderze zmiksuj brzoskwinię lub papaję i zamroź w osobnych foremkach. Dodawaj je do warzywnych koktajli.
RW 08/2016