Jeżeli lubisz różnicować sobie nie tylko trening, ale też doznania smakowe, wypróbuj dań charakterystycznych dla kuchni z różnych stron świata. W każdej z nich znajdzie się posiłek, który będzie zdrową i smaczną propozycją dla biegacza. Naszą podróż zaczynamy od Dalekiego Wschodu:
Kuchnia chińska
Prawidłowo przygotowana kaczka po pekińsku przez mistrza chińskiej kuchni nie zawiera wiele tłuszczu i zawsze podaje się ją z dodatkiem warzyw.
"Z kaczki, która waży 2,5-3 kilogramy uzyskujemy zaledwie 900 gramów wybornego mięsa. Przez 3 dni kruszeje, a następnie piecze się ją na wisząco w specjalnym piecu. Dzięki temu nie jest tłusta" – tłumaczy Zhao Junde, szef kuchni Pekin Duck w Warszawie.
Bez odpowiedniego pieca, maszyny do napowietrzania skóry drobiu, nie jesteśmy w stanie takiej kaczki przygotować samodzielnie w domu. Zupę z kaczki można przyrządzić jednak domowym sposobem. Nie wyrzucaj tylko kości po zjedzeniu pieczonej kaczki.
Zhao Junde pyta: "Czy widzieliśmy grubego Chińczyka?". Nie widzieliśmy. Jest to jeden z wielu argumentów "za" kuchnią pekińską czy syczuańską. Biegaczom rekomenduje w restauracji kaczki po pekińsku z sosem śliwkowym, ogórkiem, porem, plackami lotosowymi. Wiele potraw kuchni chińskiej wpływa dobrze na potencję. "Sprawdźcie, ilu jest teraz Chińczyków na świecie" – śmieje się Zhao.
Zobacz też: Jak zrobić zdrową, domową zupę? Porady dla biegaczy i kucharzy