Zanim przystąpisz do gotowania pasty, przypomnij sobie poradę włoskich biegaczy: lepiej, żeby makaron był lekko niedogotowany niż rozgotowany.
Składniki na 4 porcje:
- 1 jajko, rozmieszane
- 1 filiżanka rozdrobnionego jarmużu (4 liście), bez łodyg
- ¼ filiżanki mąki migdałowej albo razowej bułki tartej
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
- ¾ łyżeczki soli morskiej
- ½ łyżeczki pikantnej papryki w płatkach
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ filiżanki drobno startego parmezanu, plus trochę do posypania przed podaniem
- sos pomidorowy marinara (ok 2 szklanki)
- 350 g spaghetti
- 8 świeżych liści bazylii
Więcej przepisów na dania z makaronu: Biegowe pasta party: 6 przepisów na makaron
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj jajko, parmezan, jarmuż, mąkę migdałową, czosnek, oregano, nasiona kopru, sól i paprykę w płatkach.
- Dodaj wołowinę i wymieszaj wszystko rękami. Uformuj kulki o średnicy 3 cm, kształtując masę w wilgotnych dłoniach zdecydowanymi ruchami.
- Rozgrzej oliwę na średnim płomieniu w garnku o grubym dnie z przykrywką. Układaj kulki jedna obok drugiej (ale nie za blisko) i smaż, odwracając je tak, by zarumieniły się ze wszystkich stron – przez około 5 minut.
- Zdrapuj brązowe skrawki z dna w trakcie smażenia. Jeśli używasz wołowiny, wylej prawie cały tłuszcz (zostaw 1-2 łyżki), zanim dodasz sos.
- Wlej sos marinara do kulek. Zmniejsz płomień na niski i smaż bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje, czyli przez kolejne 30-45 minut.
- Przykryj i podgrzewaj na niskim ogniu do momentu podania.
- Podczas gdy sos będzie dochodził, ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Makaron powinien być al dente. Rozdziel makaron na 4 głębokie talerze i ułóż na nim wołowe kulki. Polej gorącym sosem, posyp parmezanem i świeżą bazylią.
RW 05/2017