[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Kulki wołowe na pasta party [PRZEPIS SLOW FOOD]

Żywo czerwony kolor mięsa wołowego pochodzi od żelaza. Dzięki niemu Twoje czerwone krwinki transportują tlen do ciężko pracujących mięśni. Zobacz, jak idealnie przygotować mięso wołowe, by Twoja kolacja po treningu dostarczyła Ci wszystkiego, co potrzebujesz.

Kulki wołowe w stylu slow food Makron i czerwone mięso (w rozsądnych ilościach) to potężni sojusznicy każdego biegacza (fot. Mitch Mandell)

Zanim przystąpisz do gotowania pasty, przypomnij sobie poradę włoskich biegaczy: lepiej, żeby makaron był lekko niedogotowany niż rozgotowany.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 jajko, rozmieszane
  • 1 filiżanka rozdrobnionego jarmużu (4 liście), bez łodyg
  • ¼ filiżanki mąki migdałowej albo razowej bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • ¾ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki pikantnej papryki w płatkach
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ filiżanki drobno startego parmezanu, plus trochę do posypania przed podaniem
  • sos pomidorowy marinara (ok 2 szklanki)
  • 350 g spaghetti
  • 8 świeżych liści bazylii

Więcej przepisów na dania z makaronu: Biegowe pasta party: 6 przepisów na makaron

REKLAMA

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj jajko, parmezan, jarmuż, mąkę migdałową, czosnek, oregano, nasiona kopru, sól i paprykę w płatkach.
  2. Dodaj wołowinę i wymieszaj wszystko rękami. Uformuj kulki o średnicy 3 cm, kształtując masę w wilgotnych dłoniach zdecydowanymi ruchami.
  3. Rozgrzej oliwę na średnim płomieniu w garnku o grubym dnie z przykrywką. Układaj kulki jedna obok drugiej (ale nie za blisko) i smaż, odwracając je tak, by zarumieniły się ze wszystkich stron – przez około 5 minut.
  4. Zdrapuj brązowe skrawki z dna w trakcie smażenia. Jeśli używasz wołowiny, wylej prawie cały tłuszcz (zostaw 1-2 łyżki), zanim dodasz sos.
  5. Wlej sos marinara do kulek. Zmniejsz płomień na niski i smaż bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje, czyli przez kolejne 30-45 minut.
  6. Przykryj i podgrzewaj na niskim ogniu do momentu podania.
  7. Podczas gdy sos będzie dochodził, ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Makaron powinien być al dente. Rozdziel makaron na 4 głębokie talerze i ułóż na nim wołowe kulki. Polej gorącym sosem, posyp parmezanem i świeżą bazylią.

RW 05/2017

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij