Lody: słodka nagroda po letnim treningu

Po letnim bieganiu zamiast po batonika sięgnij po loda. Tylko jakiego? Podczas wakacji sklepowe lodówki wypełnione są po brzegi dziesiątkami mroźnych przysmaków. Natomiast polskie ulice szturmem zostały w ostatnich latach wzięte przez lody rzemieślnicze, zwane też naturalnymi. Które najlepsze? Zapraszamy do lektury.

Lody: słodka nagroda po letnim treningu shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Lody tradycyjne

Kiedy jeść: po biegu

Dzięki nim zapewnisz chłodzenie organizmu od środka i porcję lekkostrawnych substancji odżywczych, które trzeba dostarczyć po treningu. Np. jeden śmietankowy Big Milk na patyku ma tylko 91 kcal i w 64% składa się z mleka, a do tego zawarty w lodach wapń buduje i wzmacnia kości. Lody z bakaliami lub czekoladą mają już jednak o 100% więcej kilokalorii niż zwykłe lody śmietankowe. Włoscy naukowcy pokusili się nawet o opracowanie receptury na najlepsze lody świata. Według nich powinny mieć: 30% tłuszczu, 15% białka i 55% cukru.

Lody jogurtowe

Zaleta: najzdrowsza przekąska

Mają niewiele tłuszczu – od 0 do 7% i są jeszcze szybciej przyswajane niż lody mleczne. Zawsze jednak sprawdzaj na opakowaniu, ile jest w lodach jogurtowych jogurtu, bo niekiedy hasło „jogurt” to tylko chwyt reklamowy, a w środku dominuje mleko. Najlepsze będę te z żywymi kulturami bakterii.

Lody niskotłuszczowe

Dla kogo: osoby z nadwagą

Za takie lody możemy uważać te, które mają nie więcej niż 3% tłuszczu. Ale w nich ukryta jest pułapka. Nie daj się zwieść małej ilości tłuszczu, bo jeśli będą miały sporo cukru, to cały wysiłek na nic. Szukaj tych z małą ilością tłuszczu i dodatkowo tych niskokalorycznych.

Sorbety

Kiedy: w upalne dni

To właściwie zamrożony owocowy sok. Doskonale chłodzi i ma do tego ok. 70 kcal w jednej porcji. Można zrobić go samemu: zmiksuj soczyste owoce, dodaj odrobinę cukru lub trochę słodkiego wina. Zanim sorbet do końca zamarznie, trzeba go wyciągnąć z zamrażarki i jeszcze kilkakrotnie miksować, żeby nabrał lekkiej konsystencji, a nie był bryłą lodu – oto cały sekret.

Lody bez laktozy

Dla kogo: osoby nietolerujące laktozy

Niektórzy bez problemu mogą pić mleko i jeść lody, inni mają potem sensacje żołądkowe, ponieważ ich organizm nie radzi sobie z przyswajaniem laktozy. Dla nich pozostają lody jogurtowe lub sorbety, choć i te np. od Algidy mogą mieć niekiedy śladowe ilości mleka – dlatego zawsze dobrze jest sprawdzić skład na opakowaniu. Domowym sposobem możesz samemu zrobić białe lody bez laktozy: wystarczy, że mleko krowie z przepisu zastąpisz mleczkiem sojowym.

RW 04/2009

REKLAMA
}