Mięso łososia zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę D i dużo białka. Wspomniane trzy składniki oraz niewielka zawartość tłuszczu w mięsie łososia sprawiają, że jest on znakomitym uzupełnieniem diety, stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej oraz wspomaga regulację gospodarką energetyczną ciała.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 średniej wielkości cebule, drobno pokrojone
- 2 marchewki pokrojone w słupki
- 1/2 główki małej kapusty pekińskiej
- 1 zielona lub czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 2 filiżanki kiełków fasoli
- 2 limonki
- 80 g sosu sojowego
- 80 g sosu teriyaki
- 6 porcji łososia, po ok. 140 g każda
- 10 listków mięty
Przygotowanie:
Do głębokiej patelni włóż masło i roztop je na wolnym ogniu. Następnie dodaj cebulę i smaż ją do momentu, aż się zeszkli. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni C. Wymieszaj marchew pokrojoną w słupki lub paski z kapustą, papryką i usmażoną cebulką oraz kiełkami fasoli. Zetrzyj za pomocą tarki o drobnych oczkach skórkę z wyszorowanych limonek i w osobnej misce wymieszaj ją z sosami sojowym i teriyaki, a następnie tą miksturą polej łososia. Usuń resztę białej skórki z limonek i pokrój je w plastry.
Przygotuj sześć kawałków papieru do pieczenia albo folii o takich wymiarach, by można w nie było zawinąć porcje ryby. Na każdym z nich ułóż szóstą część warzywnej mieszanki, a następnie porcję łososia i 1-2 listki mięty. Całość polej sosem i zwieńcz plastrami limonki.
Tak przygotowane porcje dokładnie owiń papierem lub folią i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut. Danie dla sześciu osób gotowe.
W jednej porcji: energia – 330 kcal węglowodany – 18 g białko – 35 g tłuszcz – 14 g
RW 03/2011