Pewnie sięgasz po spaghetti, zresztą jak większość biegaczy. I nic dziwnego. Ten najbardziej powszechny rodzaj makaronu jest szybki w przygotowaniu i zapewnia niezłą porcję energii. Z drugiej strony, to tylko mąka z wodą, więc może warto rozejrzeć się za czymś ciekawszym.
Soczewica, brązowy ryż, quinoa, kukurydza, kamut, ciecierzyca czy nasiona lnu - to tylko niektóre z dodatków, jakie możesz znaleźć w naprawdę bogatej ofercie makaronów. I to makaronów nie tylko zdrowych, ale i smacznych. Choćby z tego powodu warto dodać je do swojej codziennej diety! Specjaliści od dietetyki pochwalają ten pomysł.
Wiele istniejących na rynku makaronów zawiera mąkę z pełnych ziaren, czyli są produktami mniej przetworzonymi niż te ze zwykłej, "białej" mąki. Wiąże się to z większą zawartością witamin, minerałów, a przede wszystkim błonnika pokarmowego, który pozwoli Ci na dłużej utrzymać uczucie sytości. Poza tym takie urozmaicenie diety zapewni nowe doznania smakowe biegaczom przyzwyczajonym do tradycyjnego makaronu.
Teraz staniesz przed dylematem, czy ugotować pełnoziarniste penne, czy makaron wielozbożowy fettuccine. Jednego możesz być pewien: odpowiedni zaspokoi Twoje potrzeby i dogodzi podniebieniu.