[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Meksykańska salsa dla biegaczy [PRZEPISY]

Salsa połączona z pełnoziarnistymi nachosami lub chrupkim pieczywem to świetna przekąska między posiłkami. Te zdrowe dipy mało kalorii, ale za to są pełne ważnych dla biegaczy składników potrzebnych do letniego treningu.

Meksykańska salsa dla biegaczy [PRZEPISY] fot. Mitch Mandell

Na zielono

Zielony kolor powstał po zmiksowaniu zielonych pomidorów, awokado i kolendry. Wszystko pełne witaminy C i zdrowych kwasów tłuszczowych. Odrobina czosnku sprawia, że całość działa także przeciwzapalnie. Dzięki limonce dip nie jest mdły, a Ty dostajesz dawkę elektrolitów. 250 g zielonych pomidorów, sparzonych i obranych ze skóry

REKLAMA
  • 1 miękkie awokado
  • ¾ filiżanki świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • ¼ łyżeczki soli

Do blendera lub robota kuchennego wrzuć pomidory, awokado, kolendę, sok z limonki, czosnek i sól. Zetrzyj na gładką masę. Składniki na 3 filiżanki.

Jak słońce

Ananas, mango i mały dodatek cebuli oraz ostrej papryczki tworzą orzeźwiającą kompozycję. Cebula zawiera kwercetynę, która chroni przed wolnymi rodnikami, a także pomaga mięśniom dojść do siebie po ciężkim treningu.

  • 1½ filiżanki pokrojonego w kostkę ananasa
  • 1 filiżanka mango
  • 1½ łyżeczki soku z limonki
  • ½ filiżanki posiekanej drobno cebuli
  • ½ posiekanej papryczki chili lub jalapeno
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • ¼ łyżeczki soli

W naczyniu połącz ananasa, mango, sok z limonki, papryczkę, cebulę, miętę i sól. Dobrze wymieszaj. Odstaw na około 15 minut, żeby smaki się przegryzły. Składniki na 3 filiżanki.  

Ognista

Czerwony kolor pomidorom daje likopen – bardzo mocny przeciwutleniacz, który pomaga w walce z prostatą u facetów. Papryczki pełne są witaminy C, potasu i kapsaicyny działającej przeciwzapalne, przyspieszającej chudnięcie. Do tego chłodzą organizm, choć Tobie wydaje się, że płoniesz.

  • 4 pomidory, obrane ze skóry i posiekane
  • ½ filiżanki posiekanej czerwonej cebuli
  • ½ słodkiej czerwonej papryki
  • 1 albo 2 (jeśli lubisz na ostro) papryczki chili lub jalapeno, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sok z połówki limonki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Do naczynia wsyp pomidory, cebulę, paprykę słodką i ostrą, czosnek, sok z limonki, sól i dobrze wymieszaj. Zostaw salsę na około 15 minut, żeby smaki się połączyły. Składniki na 4 filiżanki.

Tak te dipy użyjesz w kuchni do gotowania

  • Łyżka lub dwie nadadzą ciekawego smaku zupie warzywnej.
  • Połącz z jogurtem. Niemal wszystkie salsy świetnie się z nim komponują.
  • Nałóż po prostu na ciepłą bagietkę lub tosta z twarogiem.
  • Dodaj na koniec, po upieczeniu, do pizzy. Szczególnie pasują salsy na bazie pomidorów.
  • Użyj jako dodatek do makaronu z szynką i świeżą bazylią.
  • Zjedz z gotowanym jajkiem.
  • Udekoruj pieczone ziemniaki z masłem czosnkowym.
  • Podaj na talerzu obok grillowanego mięsa.
  • Podawaj z zapieczonym serem camembert.

RW 07/2016   

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij