Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Meksykańska salsa dla biegaczy [PRZEPISY]

Salsa połączona z pełnoziarnistymi nachosami lub chrupkim pieczywem to świetna przekąska między posiłkami. Te zdrowe dipy mało kalorii, ale za to są pełne ważnych dla biegaczy składników potrzebnych do letniego treningu.

Meksykańska salsa dla biegaczy [PRZEPISY] fot. Mitch Mandell

Na zielono

Zielony kolor powstał po zmiksowaniu zielonych pomidorów, awokado i kolendry. Wszystko pełne witaminy C i zdrowych kwasów tłuszczowych. Odrobina czosnku sprawia, że całość działa także przeciwzapalnie. Dzięki limonce dip nie jest mdły, a Ty dostajesz dawkę elektrolitów. 250 g zielonych pomidorów, sparzonych i obranych ze skóry

  • 1 miękkie awokado
  • ¾ filiżanki świeżej kolendry
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • ¼ łyżeczki soli

Do blendera lub robota kuchennego wrzuć pomidory, awokado, kolendę, sok z limonki, czosnek i sól. Zetrzyj na gładką masę. Składniki na 3 filiżanki.

Jak słońce

Ananas, mango i mały dodatek cebuli oraz ostrej papryczki tworzą orzeźwiającą kompozycję. Cebula zawiera kwercetynę, która chroni przed wolnymi rodnikami, a także pomaga mięśniom dojść do siebie po ciężkim treningu.

  • 1½ filiżanki pokrojonego w kostkę ananasa
  • 1 filiżanka mango
  • 1½ łyżeczki soku z limonki
  • ½ filiżanki posiekanej drobno cebuli
  • ½ posiekanej papryczki chili lub jalapeno
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • ¼ łyżeczki soli

W naczyniu połącz ananasa, mango, sok z limonki, papryczkę, cebulę, miętę i sól. Dobrze wymieszaj. Odstaw na około 15 minut, żeby smaki się przegryzły. Składniki na 3 filiżanki.  

Ognista

Czerwony kolor pomidorom daje likopen – bardzo mocny przeciwutleniacz, który pomaga w walce z prostatą u facetów. Papryczki pełne są witaminy C, potasu i kapsaicyny działającej przeciwzapalne, przyspieszającej chudnięcie. Do tego chłodzą organizm, choć Tobie wydaje się, że płoniesz.

  • 4 pomidory, obrane ze skóry i posiekane
  • ½ filiżanki posiekanej czerwonej cebuli
  • ½ słodkiej czerwonej papryki
  • 1 albo 2 (jeśli lubisz na ostro) papryczki chili lub jalapeno, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sok z połówki limonki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Do naczynia wsyp pomidory, cebulę, paprykę słodką i ostrą, czosnek, sok z limonki, sól i dobrze wymieszaj. Zostaw salsę na około 15 minut, żeby smaki się połączyły. Składniki na 4 filiżanki.

Tak te dipy użyjesz w kuchni do gotowania

  • Łyżka lub dwie nadadzą ciekawego smaku zupie warzywnej.
  • Połącz z jogurtem. Niemal wszystkie salsy świetnie się z nim komponują.
  • Nałóż po prostu na ciepłą bagietkę lub tosta z twarogiem.
  • Dodaj na koniec, po upieczeniu, do pizzy. Szczególnie pasują salsy na bazie pomidorów.
  • Użyj jako dodatek do makaronu z szynką i świeżą bazylią.
  • Zjedz z gotowanym jajkiem.
  • Udekoruj pieczone ziemniaki z masłem czosnkowym.
  • Podaj na talerzu obok grillowanego mięsa.
  • Podawaj z zapieczonym serem camembert.

RW 07/2016   

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij