Na zielono
Zielony kolor powstał po zmiksowaniu zielonych pomidorów, awokado i kolendry. Wszystko pełne witaminy C i zdrowych kwasów tłuszczowych. Odrobina czosnku sprawia, że całość działa także przeciwzapalnie. Dzięki limonce dip nie jest mdły, a Ty dostajesz dawkę elektrolitów. 250 g zielonych pomidorów, sparzonych i obranych ze skóry
- 1 miękkie awokado
- ¾ filiżanki świeżej kolendry
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- ¼ łyżeczki soli
Do blendera lub robota kuchennego wrzuć pomidory, awokado, kolendę, sok z limonki, czosnek i sól. Zetrzyj na gładką masę. Składniki na 3 filiżanki.
Jak słońce
Ananas, mango i mały dodatek cebuli oraz ostrej papryczki tworzą orzeźwiającą kompozycję. Cebula zawiera kwercetynę, która chroni przed wolnymi rodnikami, a także pomaga mięśniom dojść do siebie po ciężkim treningu.
- 1½ filiżanki pokrojonego w kostkę ananasa
- 1 filiżanka mango
- 1½ łyżeczki soku z limonki
- ½ filiżanki posiekanej drobno cebuli
- ½ posiekanej papryczki chili lub jalapeno
- 1 łyżka posiekanej mięty
- ¼ łyżeczki soli
W naczyniu połącz ananasa, mango, sok z limonki, papryczkę, cebulę, miętę i sól. Dobrze wymieszaj. Odstaw na około 15 minut, żeby smaki się przegryzły. Składniki na 3 filiżanki.
Ognista
Czerwony kolor pomidorom daje likopen – bardzo mocny przeciwutleniacz, który pomaga w walce z prostatą u facetów. Papryczki pełne są witaminy C, potasu i kapsaicyny działającej przeciwzapalne, przyspieszającej chudnięcie. Do tego chłodzą organizm, choć Tobie wydaje się, że płoniesz.
- 4 pomidory, obrane ze skóry i posiekane
- ½ filiżanki posiekanej czerwonej cebuli
- ½ słodkiej czerwonej papryki
- 1 albo 2 (jeśli lubisz na ostro) papryczki chili lub jalapeno, drobno posiekane
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sok z połówki limonki
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Do naczynia wsyp pomidory, cebulę, paprykę słodką i ostrą, czosnek, sok z limonki, sól i dobrze wymieszaj. Zostaw salsę na około 15 minut, żeby smaki się połączyły. Składniki na 4 filiżanki.
Tak te dipy użyjesz w kuchni do gotowania
- Łyżka lub dwie nadadzą ciekawego smaku zupie warzywnej.
- Połącz z jogurtem. Niemal wszystkie salsy świetnie się z nim komponują.
- Nałóż po prostu na ciepłą bagietkę lub tosta z twarogiem.
- Dodaj na koniec, po upieczeniu, do pizzy. Szczególnie pasują salsy na bazie pomidorów.
- Użyj jako dodatek do makaronu z szynką i świeżą bazylią.
- Zjedz z gotowanym jajkiem.
- Udekoruj pieczone ziemniaki z masłem czosnkowym.
- Podaj na talerzu obok grillowanego mięsa.
- Podawaj z zapieczonym serem camembert.
RW 07/2016