Jak się mierzy tempo metabolizmu?
Metabolizm to proces, w którym organizm zmienia to, co zjesz i wypijesz, w energię – potocznie zwany spalaniem kalorii. „To całkowite wytwarzanie energii z różnych źródeł, potrzebne do utrzymania odpowiedniej sprawności komórek organizmu” – tłumaczy dr Szczepan Wiecha, fizjolog sportowy ze Sportslab.pl.
Energia ta pozwala Ci oddychać, biegać i czytać ten tekst. „Jesteśmy organizmami tzw. tlenowymi, więc możemy mierzyć go bezpośrednio w laboratoriach przez zużycie tlenu, określane jako wydatek energetyczny. Wiedząc, ile organizm zużywa tlenu, możemy mówić o wielkości metabolizmu. Tu właśnie widać, że jedni będą mieli wolniejszy, drudzy szybszy metabolizm, czyli zużycie energetyczne w spoczynku u niektórych jest niższe, a u innych wyższe” – wyjaśnia fizjolog.
Na metabolizm, jako całkowity dzienny wydatek energetyczny, składa się podstawowa przemiana materii (energia zużywana do podtrzymania podstawowych funkcji życiowych, jak praca narządów, stanowi 50-75% zużycia energetycznego), aktywność fizyczna (treningowa i nietreningowa) oraz koszty trawienia i wchłaniania składników odżywczych (około 10% wydatku energetycznego).