Robi się coraz chłodniej, prawda? Coraz częściej myślimy już o długich, zimowych wieczorach, spędzonych przy kawie i… No właśnie, myślisz o czymś słodkim, prawda? Komisja do spraw utrzymania wagi ostrzega przed zbędnymi kaloriami! Oto, co musisz zrobić, by upilnować wagi zrzuconej podczas lata i nie obrosnąć w tłuszczyk.
Podpowiadamy, jak zachować równowagę i nie nabrać kilogramów, kiedy organizm dopomina się o zwiększone dawki jedzenia (ktoś go przecież do tego przyzwyczaił).
Czujesz głód
Paradoksalnie, kiedy przestajesz biegać, albo przynajmniej ograniczasz trening, Twój organizm czuje większy głód niż w czasie sezonu. Spowodowane jest to zmianami w metabolizmie (np. produkcją hormonów i enzymów). Zostało to udowodnione w toku laboratoryjnych badań na zwierzętach.
Unikanie jedzenia za wszelką cenę sprawi, że poczujesz szaleńczy głód i w końcu się złamiesz – zaczniesz jeść, a potem tyć. Trzymaj apetyt pod kontrolą, unikając długich przerw w jedzeniu. W okresach mniejszego obłożenia treningiem zawsze przed jedzeniem wykonaj proste ćwiczenia fizyczne albo potruchtaj – to zmniejszy apetyt na jakąś godzinę.
Nabierasz tłuszczu
Jedzenie ponad potrzeby powoduje, że organizm przetwarza dodatkowe, niepotrzebne kalorie i odkłada je w ciele w postaci tkanki tłuszczowej. Badania wykonane na jednej z amerykańskich pływaczek pokazały, że mimo znacznego ograniczenia spożywanych kalorii w czasie dwumiesięcznej przerwy w treningu sportsmenka i tak jadła za dużo, co skończyło się odłożeniem w jej ciele aż 10 kg tłuszczu.
Kilka stopni mniej i już organizm dopomina się o dodatkowe kalorie. Staraj się utrzymać lekkie, ale bogate w sezonowe warzywa i białko menu, dzięki któremu udało Ci się zrzucić kilogramy w wakacje.