[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Nie tylko koktajl: 4 przepisy na pyszności z truskawek

4 proste przepisy na truskawkowe śniadanie lub przekąskę, w których zakochać się może każdy biegacz. Lekkie, szybkie, pyszne - czyli dokładnie takie, jakie najbardziej lubimy.

Nie tylko koktajl: 4 przepisy na pyszności z truskawek fot. Mitch Mandel

Importowane truskawki można teraz kupić przez cały rok, ale najbardziej soczyste i najsłodsze są te krajowe, które dojrzewały w pełnym słońcu. O tej porze roku smak tych sezonowych owoców to jedna z najwspanialszych rzeczy na Ziemi. Nawet nie próbujemy się mu opierać i namawiamy do skuszenia się na nie również Ciebie, zwłaszcza że truskawki, podobnie jak inne czerwone, granatowe i filetowe owoce, są bogate w antocyjany chroniące m.in. przed chorobami układu krążenia.

Ważna sprawa, zanim przejdziesz do naszych przepisów: truskawki płucz przed oczyszczeniem ich z szypułek i tylko pod bieżącą wodą. Inaczej stracą swój słodki smak!

Mus truskawkowy z granolą

Rozgnieć garść świeżych, dojrzałych truskawek widelcem, polej je odrobiną syropu klonowego, a potem dodaj je do swojej ulubionej mieszanki płatków i owoców z mlekiem.

Tosty serowo-truskawkowe

Posmaruj grzanki masłem, a później nałóż na nie pokrojone w cienkie plasterki truskawki oraz grube plastry sera cheddar. Jedz tosty od razu albo włóż jeszcze na minutę lub dwie do rozgrzanego piekarnika, aby ser trochę się roztopił.

REKLAMA

REKLAMA

Truskawkowe ciastka

Posiekaj 0,25 kg obranych truskawek i wrzuć do rondelka z 1 łyżką cukru i 1 łyżką wody. Gotuj na średnim ogniu, aż owoce zmiękną, przez ok. 7 minut. Odstaw masę truskawkową do wystygnięcia. Przetnij 4 biszkopty na pół, a potem nałóż na wszystkie połówki truskawki i bitą śmietanę.

Sałatka z truskawkami, arbuzem i serem feta

Zmieszaj 0,5 kubka obranych i pokrojonych w ćwiartki truskawek z 0,5 kubka pokrojonego w kostkę arbuza. Posyp owoce pokruszonym sera feta, posiekaną zieloną pietruszką i czarnym pieprzem. Na koniec dodaj odrobinę czerwonego octu winnego.

Zobacz także:

RW 05-06/2019

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA