Importowane truskawki można teraz kupić przez cały rok, ale najbardziej soczyste i najsłodsze są te krajowe, które dojrzewały w pełnym słońcu. O tej porze roku smak tych sezonowych owoców to jedna z najwspanialszych rzeczy na Ziemi. Nawet nie próbujemy się mu opierać i namawiamy do skuszenia się na nie również Ciebie, zwłaszcza że truskawki, podobnie jak inne czerwone, granatowe i filetowe owoce, są bogate w antocyjany chroniące m.in. przed chorobami układu krążenia.
Ważna sprawa, zanim przejdziesz do naszych przepisów: truskawki płucz przed oczyszczeniem ich z szypułek i tylko pod bieżącą wodą. Inaczej stracą swój słodki smak!
Mus truskawkowy z granolą
Rozgnieć garść świeżych, dojrzałych truskawek widelcem, polej je odrobiną syropu klonowego, a potem dodaj je do swojej ulubionej mieszanki płatków i owoców z mlekiem.
Tosty serowo-truskawkowe
Posmaruj grzanki masłem, a później nałóż na nie pokrojone w cienkie plasterki truskawki oraz grube plastry sera cheddar. Jedz tosty od razu albo włóż jeszcze na minutę lub dwie do rozgrzanego piekarnika, aby ser trochę się roztopił.