Kiedy przechodzisz obojętnie obok cykorii, kopru włoskiego, zielonego kalafiora, czereśniowych pomidorów bądź innych, mniej "popularnych" warzyw, mijasz nie tylko zbiór witamin, błonnika i składników odżywczych, ale także nieznane dotąd smaki. "Biegacze powinni pozbyć się strachu przed jedzeniem nowych warzyw" - mówi Joanna Grączewska, dietetyk, doradca sportowców.
Każde warzywo zawiera różną paletę składników: im większa różnorodność zjadanych przez Ciebie warzyw, tym więcej składników odżywczych dostarczasz do organizmu. Nie jesteś pewien, od czego zacząć?
Wiele preferowanych przez biegaczy warzyw ma swoich "krewnych" pod postacią mniej znanych, warzywnych pyszności, co ułatwia sprawę w testowaniu nowych smaków. Kiedy już raz spróbujesz "bliskiego kuzyna Romanesco", nigdy więcej nie będziesz musiał polegać wyłącznie na starych, dobrych brokułach.
W kuchni
Niech Cię nie zrazi fakt, że masz pojęcia, co dobrego można z tych bardziej egzotycznych warzyw przygotować. Pod opisem zalet każdego z nich dorzucamy całkiem proste przepisy na ich wykorzystanie w kuchni. Gdy przygotowujesz coś nowego, zacznij od podstaw. Przyrządzając po raz pierwszy nieznane Ci wcześniej warzywa, użyj najprostszych możliwych metod gotowania, żebyś mógł w pełni poznać ich smak. Dopiero potem zacznij eksperymentować.