Nasza rada, zanim zabierzesz się do gotowania: staraj się rozrywać kurczaka z rożna rękami, a nie kroić go nożem. Kawałki może nie będą idealnie równe, ale dzięki temu łatwiej będzie go można ułożyć w kanapce.
Sandwich to świetny pomysł nie tylko na lekki lunch. Zobacz, jakie kanapki polecamy na śniadanie.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki dla 2 porcji:
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 4 miękkie bułki lub małe bagietki
- ¼ czerwonej cebuli, pokrojonej w plasterki
- ¼ filiżanki świeżych listków kolendry
- 1 ½ filiżanki kawałków piersi kurczaka z rożna (na ostro)
- ½ ogórka pokrojonego w słupki
- 4 liście sałaty masłowej lub lodowej
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Postaw dużą patelnię na średnim ogniu. W małej miseczce zmieszaj olej z sosem rybnym i sojowym. Posmaruj mieszaniną przepołowione bagietki. Umieść bagietki przeciętą stroną na patelni i podgrzewaj przez 3 minuty lub dopóki nie nabiorą złotego koloru i chrupkości. Na bagietki ułóż cebulę, kolendrę, ogórki, kurczaka i sałatę. Posmaruj górną połowę majonezem. Zamknij kanapkę.
W kanapce: 361 kcal, 38 g węglowodanów, 3 g błonnika, 23 g białka, 11 g tłuszczu
Smakowało? Mamy tego więcej! Sprawdź 6 przepisów na kanapki doskonałe i ciesz się nimi, kiedy tylko masz na to ochotę.
RW 10/2016