Orzechy wśród osób zrzucających wagę cieszyły się do niedawna złą sławą, między innymi przez wysoką zawartość tłuszczu, a tym samym dużą kaloryczność. Doprowadziło to do umieszczenia ich przez starej daty dietetyków na liście żywności, która zwiększa ryzyko bycia coraz bardziej puszystym.
Jednak po ponownych, dokładniejszych badaniach naukowcy odkryli, że orzechy włoskie i migdały zawierają także cenne witaminy, minerały i antyoksydanty. A co z tłuszczem, o który tak się wcześniej martwiono? Okazało się, że jest dobry dla serca i biegowej formy (czytaj też: Czy mięśnie biegacza pragną tłuszczu?).
Zjedzenie garści orzechów dziennie może zredukować ryzyko chorób serca - taka jest konkluzja amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA). Również Europejski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w kwietniu 2011 roku opublikował opinię o braku wpływu orzechów na wzrost poziomu złego cholesterolu.
"Orzechy mają sporo magnezu, który zwiększa wydolność fizyczną biegaczy, przeciwdziała szybkiemu wyczerpaniu i bolesnym skurczom mięśni" - mówi dr Marek Szołtysik, szef zespołu ekspertów portalu dietetycznego Dieta Dla Zdrowia i pracownik Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Dr Szołtysik tłumaczy dalej: "Obecne w orzechach wielonienasycone kwasy tłuszczowe są ważnym składnikiem błon komórkowych, co z kolei zwiększa wrażliwość komórek mięśniowych na insulinę. Efektem tego jest stan, w którym mniejsza ilość insuliny wystarczy do osiągnięcia pożądanego efektu. Jaki efekt wywołuje to w ciele biegaczy? Zwiększa się przenikanie aminokwasów i glukozy do wnętrza komórki mięśniowej, co znacznie poprawia wydolność biegacza".
Trzeba jednak uważać, bo nie wszystkie orzechy są równie zdrowe. Na przykład brazylijskie, macadamia i orzechy nerkowca mają stosunkowo wysoki poziom tłuszczów nasyconych, które z czasem mogą zatykać tętnice i prowadzić do chorób serca. Nie oznacza to, że trzeba je wyeliminować z diety - wystarczy ograniczyć ich spożywanie np. do jednej garści dziennie.
Atlas zdrowych twardzieli, czyli przegląd orzechów
Te orzechy najczęściej można spotkać w polskich sklepach. Zobacz, jakie mają właściwości, wartości odżywcze i wypróbuj przykładowe przepisy.