Owsianka z miodem i orzechami
Klasyk. Owies to zarówno błonnik rozpuszczalny, regulujący wchłanianie składników odżywczych, jak i nierozpuszczalny, który pomaga „oczyścić” układ pokarmowy. Miód to bezcenne dla biegaczy węglowodany, a orzechy - zdrowe tłuszcze i trochę ekstra białka.
Wartości odżywcze: 370 kcal, 15 g tłuszczu, 43 g węglowodanów, 14 g białka
Porcje: 2
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 2 duże szczypty soli
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
- 1-2 łyżeczki miodu
- 15 g orzechów (opcjonalnie, aby dodać chrupkości i białka)
- 1 banan, w plastrach (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
-
Upraż płatki owsiane na gorącej, suchej patelni przez kilka minut i zdejmij z ognia.
-
Przesyp płatki owsiane do średniego rondla z 300 ml osolonej wody i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając. Potem wlej mleko i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż owsianka osiągnie pożądaną konsystencję.
-
Zdejmij z ognia, dodaj masło lub olej kokosowy i dobrze wymieszaj. Skrop miodem i podawaj z orzechami, plasterkami banana lub jednym i drugim.