Biegacze od dawna stosują dietę wysokowęglowodanową - praktycznie to oni ją wymyślili. I chociaż ostatnio w mediach jest sporo ostrzeżeń przed jedzeniem już nie tylko słodyczy, ale węglowodanów jako takich w nadmiernych ilościach, to osoby regularnie biegające bez najmniejszych wyrzutów sumienia mogą sięgać po koszyk z chlebem, a nawet ciasto.
Jednak tym, co często umyka w dyskusji między zwolennikami i przeciwnikami węglowodanów jest fakt, że nie wszystkie one są sobie równe. Jeżeli do tej pory ważne było dla Ciebie jedynie, ile węglowodanów jest na Twoim talerzu, czas zrobić kolejny krok - wybierać najlepsze spośród nich.
Paliwo podstawowe nie tylko biegacza
Węglowodany są źródłem glukozy. Glukoza to cukier prosty, magazynowany w mięśniach i wątrobie jako glikogen. Za każdym razem, gdy Twoje ciało potrzebuje energii, na przykład podczas biegania, uwalnia przechowywaną glukozę, aby dostarczyć energii każdej komórce ciała. Glukoza jest też niezbędnym źródłem energii dla mózgu i do produkcji krwi. Może być wytwarzana z białek, jednak wtedy „zjadasz" swoje mięśnie.
Dziś już nie tylko biegacze zastanawiają się, jakie cukry są dla nich najlepsze. Wszelkiego rodzaju instytucje zajmujące się zdrowym żywieniem sugerują, by jeść około 180 gramów węglowodanów dziennie, z czego przynajmniej połowa powinna pochodzić z produktów pełnoziarnistych.
Produkty zbożowe to podstawa
Według 10 zasad zdrowego żywienia zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie - produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie człowieka. Dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Z witamin zawierają przede wszystkim te z grupy B oraz witaminę E. Dostarczają również składników mineralnych, takich jak: żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor.
Wartość żywieniowa produktów zbożowych jest uzależniona od stopnia przemiału ziarna, w trakcie którego usuwane są zewnętrzne części bogate w składniki odżywcze. Mniejszą zawartością witamin i składników mineralnych charakteryzują się produkty otrzymane z wyższego stopnia przemiału: wówczas mąka i pieczywo są bielsze, a kasza drobniejsza. Natomiast pieczywo razowe oraz grube kasze odznaczają się wyższą zawartością witamin i składników mineralnych oraz błonnika.
Jednym z prostych sposobów oceny, czy wybrany przez Ciebie produkt jest zdrowy, jest sprawdzenie ilości zawartego w nim błonnika. Dlaczego? Bo im więcej go w makaronie czy chlebie, tym wolniej będziesz je trawił. A rozłożone w czasie trawienie jest dobre dla Twojego zdrowia, bo:
-
obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, dzięki czemu zmniejsza ryzyko miażdżycy,
-
stabilizuje stężenie glukozy we krwi,
-
oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich,
-
pomaga w zaparciach, biegunce i bólach towarzyszących hemoroidom,
-
pomaga pozbyć się nadwagi.