Lista zakupów na pasta party: złota włoska dziesiątka
Kuchnia śródziemnomorska jest nie tylko jedną z najsmaczniejszych, ale także jedną z najzdrowszych, ponieważ wykorzystuje świeże i mało przetworzone produkty w optymalnych proporcjach. Miej pewność, że większość z tych produktów ląduje na Twoim stole.
1. Pomidory. Swoją jasnoczerwoną barwę zawdzięczają zawartemu w nich przeciwutleniaczowi, zwanemu likopenem. Badania dowodzą, że dieta bogata w pomidory zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Świeże pomidory przechowuj w temperaturze pokojowej, bo chłodzenie pogarsza ich smak.
2. Wino. Według wielu badań picie czerwonego lub białego wina w umiarkowanych ilościach pomaga zmniejszyć ryzyko rozwijania się chorób serca i cukrzycy.
3. Zielone liście. Rukola, roszponka i inne zielone warzywa liściaste są doskonałym źródłem błonnika oraz witamin antyoksydacyjnych, takich jak beta-karoten i witamina C. W kuchni śródziemnomorskiej wykorzystuje się te warzywa na wiele sposobów – od prostych sałatek po grecką zapiekankę z fetą i szpinakiem.
4. Makaron. Pełnoziarniste, ciemne makarony mają niższy indeks glikemiczny niż białe. Ma to kluczowe znaczenie dla osób obarczonych ryzykiem zachorowania na cukrzycę, ponieważ niski indeks glikemiczny potraw pozwala utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Aby go obniżyć, połącz makaron z warzywami i tłuszczami nienasyconymi, np. oliwą z oliwek.
5. Owoce. Niskokaloryczne owoce (arbuz, melon, truskawki, figi) dostarczają organizmowi cenny błonnik, witaminy A i C oraz niezbędne minerały, takie jak potas czy magnez.
6. Ryby. Ryby są źródłem cennego białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Te tłuszcze chronią przed zaburzeniami rytmu pracy serca i zmniejszają stan zapalny organizmu, pomagając szybciej zregenerować się biegaczom. Wybieraj łososia, makrele, śledzie, tuńczyka, sardynki czy pstrąga – te ryby są najbogatszym źródłem kwasów omega-3.
7. Fasola. Czy to suszona, czy w puszce, dostarczy Ci dużych ilości błonnika, a bogactwo białka będzie zdrową alternatywą dla mięsa. Stosuj również jako dodatek do zup czy zapiekanek. Klasyczne włoskie danie to makaron fagioli połączony z fasolą i sosem pomidorowym.
8. Brokuły. Oprócz dużej ilości błonnika i witamin antyoksydacyjnych, brokuły i ich kuzyni – w tym kapusta, kalafior i kiełki brukselki – zawierają dużo beta-karotenu i substancji pomocnych w walce z rakiem.
9. Papryka. Czerwona, żółta i zielona nadają kolor i smak Twoim posiłkom i dostarczają sporą dawkę witamin A i C. Pieczenie czy grillowanie papryki wzmacnia jej smak i nadaje jej kremową konsystencję.
10. Czosnek. Obniża cholesterol i ciśnienie krwi. Różne odmiany mają różny smak, więc eksperymentuj, aby znaleźć ten najodpowiedniejszy.
Złota czwórka: przepisy na biegowe pasta party
Skoro już wiemy, co powinniśmy mieć w swojej lodówce i spiżarni, aby zrobić znakomite makaronowe danie, zobaczmy najlepsze przepisy na potrawy na bazie makaronu dla biegaczy.