Brązowy ryż, komosa ryżowa i inne produkty pełnoziarniste to bogate źródło cennych witamin i minerałów oraz węglowodanów odbudowujących zapasy zużytego podczas biegania glikogenu. Ale ostatnie badania na Tufts University dały nam kolejny powód, by dodać je do swojej diety: dorośli, którzy jedzą trzy porcje pełnych ziaren dziennie, ograniczając jednocześnie ich bardziej przetworzone wersje, dźwigają mniej niezwykle groźnego tłuszczu brzusznego i unikają niechcianego przyrostu masy ciała. Można z nich zrobić zarówno szybkie i pożywne posiłki w ciągu tygodnia, jak i bardziej wyrafinowane dania w leniwe, weekendowe popołudnia.
Komosa ryżowa
Gotowa w: 15 minut
Dlaczego: Filiżanka komosy ryżowej zaspokaja 63% dziennego zapotrzebowania na mangan, który wspiera pracę układu nerwowego i wzmacnia kości.
Teff (miłka abisyńska)
Gotowa w: 20 minut
Dlaczego: Te maleńkie ziarna z Etiopii, w kolorze od jasnobrązowego do niemal czarnego,mają łagodny smak melasy, korzystny zestaw aminokwasów i sporo żelaza.
Amarantus (szarłat)
Gotowy w: 25 minut
Dlaczego: Wielkości maku, amarantus zawiera więcej białka niż większość innych ziaren. Spróbuj zrobić go jak popcorn na smaczną przekąskę.
Proso
Gotowe w: 45 minut
Dlaczego: Proso po ugotowaniu jest doskonałe do pilawów. Jeden kubek zaspokaja 25% dziennego zapotrzebowania na magnez – kluczowy dla pracy mięśni.