Bataty goszczą na polskich stołach dużo rzadziej niż „zwykłe” ziemniaki - a szkoda, bo są od nich dużo zdrowsze. Mają więcej składników odżywczych, są źródłem karotenu i karotenoidów, a niektóre odmiany cechują się także właściwościami przeciwnowotworowymi.
Składniki:
- 2½ kubka mąki pełnoziarnistej (grubo zmielonej)
- ¾ kubka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ kubka stopionego masła
- ¼ kubka oleju roślinnego
- 1 kubek ugotowanych, słodkich ziemniaków przetartych na pureè
- 1 jajko (roztrzepane)
- ½ kubka maślanki
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj 12 papierowych papilotek (miseczki do babeczek). Połącz na sucho mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i imbir. W rondlu wymieszaj ze sobą pureè ze słodkich ziemniaków, masło, oliwę, jajko, maślankę. Przelej płynną miksturę do suchej masy. Wymieszaj dokładnie. Napełnij papilotki w ¾, nie więcej.
Piecz około 20-25 minut. Możesz przygotować także wersję z dojrzałymi bananami zamiast słodkich ziemniaków. Dodaj do tej wersji pół kubka orzechów włoskich lub laskowych. Jeśli użyjesz bananów, odpuść cukier. Ciekawie smakuje również wersja z pieczoną dynią zamiast słodkich ziemniaków. Do tego składnika świetnie pasuje pół kubka wody kokosowej.
W jednej porcji: 248 kcal, węglowodany: 37 g, błonnik: 3 g, białko: 4 g, tłuszcz: 9 g
RW 12/2015
Komentarze