[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.2

Pełnoziarniste muffinki z batatami [przepis dla biegacza]

Mniej kalorii, a więcej smaku w porównaniu do muffinek z cukierni czy kupionych na stacji benzynowej mają te przygotowane samemu, w domu. Dodatek słodkich ziemniaków nadaje im wilgotności i ekstraporcję beta-karotenu wspomagającego odporność.

Pełnoziarniste muffinki z batatami Smaczne muffinki z batatami / fot. Antonis Achilleos

Bataty goszczą na polskich stołach dużo rzadziej niż „zwykłe” ziemniaki - a szkoda, bo są od nich dużo zdrowsze. Mają więcej składników odżywczych, są źródłem karotenu i karotenoidów, a niektóre odmiany cechują się także właściwościami przeciwnowotworowymi.

Składniki:

  • 2½ kubka mąki pełnoziarnistej (grubo zmielonej)
  • ¾ kubka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ kubka stopionego masła
  • ¼ kubka oleju roślinnego
  • 1 kubek ugotowanych, słodkich ziemniaków przetartych na pureè
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • ½ kubka maślanki

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj 12 papierowych papilotek (miseczki do babeczek). Połącz na sucho mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i imbir. W rondlu wymieszaj ze sobą pureè ze słodkich ziemniaków, masło, oliwę, jajko, maślankę. Przelej płynną miksturę do suchej masy. Wymieszaj dokładnie. Napełnij papilotki w ¾, nie więcej.

Piecz około 20-25 minut. Możesz przygotować także wersję z dojrzałymi bananami zamiast słodkich ziemniaków. Dodaj do tej wersji pół kubka orzechów włoskich lub laskowych. Jeśli użyjesz bananów, odpuść cukier. Ciekawie smakuje również wersja z pieczoną dynią zamiast słodkich ziemniaków. Do tego składnika świetnie pasuje pół kubka wody kokosowej.

W jednej porcji: 248 kcal, węglowodany: 37 g, błonnik: 3 g, białko: 4 g, tłuszcz: 9 g

RW 12/2015

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij