[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.2

Przepis na pełnoziarniste muffinki z batatami

Mniej kalorii, a więcej smaku w porównaniu do muffinek z cukierni czy kupionych na stacji benzynowej mają te przygotowane samemu, w domu. Dodatek słodkich ziemniaków nadaje im wilgotności i ekstraporcję beta-karotenu wspomagającego odporność.

Pełnoziarniste muffinki z batatami Smaczne muffinki z batatami / fot. Antonis Achilleos

Bataty goszczą na polskich stołach dużo rzadziej niż „zwykłe” ziemniaki - a szkoda, bo są od nich dużo zdrowsze. Mają więcej składników odżywczych, są źródłem karotenu i karotenoidów, a niektóre odmiany cechują się także właściwościami przeciwnowotworowymi. Chcesz spróbować, jak smakują? Przygotuj babeczki według poniższego przepisu albo zajrzyj do artykułu "Przepisy na dania z batatów: spróbuj ziemniaków na słodko!".

Składniki (12 babeczek):

  • 2½ kubka mąki pełnoziarnistej (grubo zmielonej)
  • ¾ kubka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ kubka stopionego masła
  • ¼ kubka oleju roślinnego
  • 1 kubek ugotowanych, słodkich ziemniaków przetartych na pureè
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • ½ kubka maślanki

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Przygotuj 12 papierowych papilotek (miseczki do babeczek).
  3. Połącz na sucho mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i imbir.
  4. W rondlu wymieszaj ze sobą pureè ze słodkich ziemniaków, masło, oliwę, jajko, maślankę.
  5. Przelej płynną miksturę do suchej masy. Wymieszaj dokładnie. Napełnij papilotki w ¾, nie więcej.
  6. Piecz około 20-25 minut.

Możesz przygotować także wersję z dojrzałymi bananami zamiast słodkich ziemniaków: dodaj do tej wersji pół kubka orzechów włoskich lub laskowych. Jeśli użyjesz bananów, odpuść cukier. Ciekawie smakuje również wersja z pieczoną dynią zamiast słodkich ziemniaków. Do tego składnika świetnie pasuje pół kubka wody kokosowej.

REKLAMA

W jednej porcji: 248 kcal, węglowodany: 37 g, błonnik: 3 g, białko: 4 g, tłuszcz: 9 g

RW 12/2015

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij