Przepis bazuje na cieście, którego recepturę znajdziesz tutaj: Przepis na ciasto do pizzy. Rozgrzej piekarnik do 260 °C. Jeśli używasz kamienia, włóż go do pieca na nieco ponad połową wysokości piekarnika. Jeśli używasz blachy do pieczenia, pokryj ją cienką warstwą oliwy. Rozciągnij ciasto na 30-cm koło lub 30-20 cm. Spód musi być gruby na pół centymetra. Posmaruj ciasto niewielką ilością oliwy (głównie na brzegach).
Składniki:
- 300 g ciasta domowej roboty
- 1 kubek gęstego sosu pomidorowego
- 110 g świeżej mozzarelli, osuszonej i porwanej na drobne kawałki
- 8 dużych, porwanych liści bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- ¼ kubka startego lub skrojonego parmezanu
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Rozsmaruj sos na cieście, zostawiając pusty brzeg. Na sosie rozłóż kawałki mozzarelli i wrzuć pizzę do pieca – zostaw ją tam tak długo, aż ciasto się zarumieni i będzie chrupiące, a ser zacznie delikatnie „bąbelkować” (ok. 5 do maksymalnie 10 minut – czas zależy od typu piekarnika: jedne przypalają, inne nie dopiekają). Po wyciągnięciu z pieca skrop oliwą, posyp bazylią, parmezanem i czarnym pieprzem.
RW 05/2014
Komentarze