Pizza dla biegacza: Lekka i zdrowa Margherita [PRZEPIS]

Pizza Margherita swą nazwę zawdzięcza Małgorzacie Sabaudzkiej, królowej Włoch, na cześć której neapolitański piekarz, Raffaele Esposito skomponował klasyczny przepis na wypiek, który podbił świat. Wypróbuj go w wersji, jak smakowała go słynna Pierwsza Dama Italii.

Pizza Michael Graydon, Nikole Herriott
fot. Michael Graydon, Nikole Herriott

Przepis bazuje na cieście, którego recepturę znajdziesz tutaj: Przepis na ciasto do pizzyRozgrzej piekarnik do 260 °C. Jeśli używasz kamienia, włóż go do pieca na nieco ponad połową wysokości piekarnika. Jeśli używasz blachy do pieczenia, pokryj ją cienką warstwą oliwy. Rozciągnij ciasto na 30-cm koło lub 30-20 cm. Spód musi być gruby na pół centymetra. Posmaruj ciasto niewielką ilością oliwy (głównie na brzegach). 

REKLAMA

Składniki:

  • 300 g ciasta domowej roboty
  • 1 kubek gęstego sosu pomidorowego
  • 110 g świeżej mozzarelli, osuszonej i porwanej na drobne kawałki
  • 8 dużych, porwanych liści bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • ¼ kubka startego lub skrojonego parmezanu
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Rozsmaruj sos na cieście, zostawiając pusty brzeg. Na sosie rozłóż kawałki mozzarelli i wrzuć pizzę do pieca – zostaw ją tam tak długo, aż ciasto się zarumieni i będzie chrupiące, a ser zacznie delikatnie „bąbelkować” (ok. 5 do maksymalnie 10 minut – czas zależy od typu piekarnika: jedne przypalają, inne nie dopiekają). Po wyciągnięciu z pieca skrop oliwą, posyp bazylią, parmezanem i czarnym pieprzem.  

RW 05/2014

Zobacz również:
Wbrew pozorom "piątka" to wymagający dystans, więc tylko dobry plan treningowy, uwzględniający bardzo różne jednostki treningowe, pozwoli Ci potem na trasie osiągnąć tempo na miarę Twoich możliwości. Żeby naprawdę szybko pognać do mety biegu na 5 km, musisz się przygotować do startu, realizując każdy trening bardzo poważnie i z poświęceniem.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA