[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Pizza dla biegacza: Lekka i zdrowa Margherita [PRZEPIS]

Pizza Margherita swą nazwę zawdzięcza Małgorzacie Sabaudzkiej, królowej Włoch, na cześć której neapolitański piekarz, Raffaele Esposito skomponował klasyczny przepis na wypiek, który podbił świat. Wypróbuj go w wersji, jak smakowała go słynna Pierwsza Dama Italii.

Pizza fot. Michael Graydon, Nikole Herriott

Przepis bazuje na cieście, którego recepturę znajdziesz tutaj: Przepis na ciasto do pizzyRozgrzej piekarnik do 260 °C. Jeśli używasz kamienia, włóż go do pieca na nieco ponad połową wysokości piekarnika. Jeśli używasz blachy do pieczenia, pokryj ją cienką warstwą oliwy. Rozciągnij ciasto na 30-cm koło lub 30-20 cm. Spód musi być gruby na pół centymetra. Posmaruj ciasto niewielką ilością oliwy (głównie na brzegach). 

Składniki:

REKLAMA
  • 300 g ciasta domowej roboty
  • 1 kubek gęstego sosu pomidorowego
  • 110 g świeżej mozzarelli, osuszonej i porwanej na drobne kawałki
  • 8 dużych, porwanych liści bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • ¼ kubka startego lub skrojonego parmezanu
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Rozsmaruj sos na cieście, zostawiając pusty brzeg. Na sosie rozłóż kawałki mozzarelli i wrzuć pizzę do pieca – zostaw ją tam tak długo, aż ciasto się zarumieni i będzie chrupiące, a ser zacznie delikatnie „bąbelkować” (ok. 5 do maksymalnie 10 minut – czas zależy od typu piekarnika: jedne przypalają, inne nie dopiekają). Po wyciągnięciu z pieca skrop oliwą, posyp bazylią, parmezanem i czarnym pieprzem.  

RW 05/2014

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij