Niska zawartość sodu czyni z ziemniaka sprzymierzeńca układu sercowo-naczyniowego, który zmniejsza ryzyko nadciśnienia oraz udaru mózgu. Mają także więcej potasu, który pomaga napędzać mięśnie, oraz węglowodanów złożonych niż makaron. Zamiast jednak trzeć je na papkę służącą do zrobienia tradycyjnych placków ziemniaczanych, potrzyj je na wiórki. Dzięki temu będą miały niższy indeks glikemiczny i wchłoną mniej tłuszczu. Do tego zastąp połowę ziemniaków jednym z opisanych poniżej superwarzyw, aby dodać im mocy odżywczych. Natomiast sosy zamiast tradycyjnej śmietany sprawią, że nabiorą wyjątkowego smaku.
Dodaj plackom wartości odżywczych
Brukselka
- Dodaj: 250 g pokrojonej i rozdrobnionej na paski brukselki.
- Korzyść: Duża dawka witaminy C.
Słodkie ziemniaki
- Dodaj: 250 g potartych na wiórki batatów.
- Korzyść: Pełne beta-karotenu pomagającego regenerować zmęczone mięśnie.
Buraki
- Dodaj: 2 średnie buraki (250 g), potarte na wiórki.
- Korzyść: Zawarte w nich azotany poprawiają wydolność biegaczy.
Seler
- Dodaj: 1 średni seler, potarty na wiórki.
- Korzyść: Świetnie komponuje się z ziemniakami, do tego ma dużo wapnia i potasu.
Pietruszka + marchew
- Dodaj: 2 średnie marchewki i 1 średnią pietruszkę, starte na wiórki.
- Korzyść: Dodają słodyczy, zawierają błonnik i witaminę C.