Czy często wracasz z biegania, marząc o tym, aby czekało już na Ciebie coś pysznego, odżywczego i zdrowego? Nadszedł czas opanować sztukę sprytnego przygotowywania posiłków. Poświęcenie czasu na zrobienie wartościowych posiłków na cały tydzień może być bowiem tym, czego potrzebujesz, aby wejść na wyższy biegowy poziom.
Decydowanie
Kluczem do skutecznego przygotowania posiłku jest planowanie. Nie chodzi tylko o podejmowanie decyzji, jakie posiłki przygotujesz – musisz również wziąć pod uwagę to, jakich składników do ich przyrządzenia potrzebujesz. Kluczem do sukcesu jest kupowanie żywności bogatej w składniki odżywcze o stosunkowo długim okresie trwałości. Wiele „świeżych” produktów jest transportowanych przez długi czas, zanim trafią na półki supermarketów, więc jeśli to możliwe, wybieraj produkty lokalne i krajowe. Z kolei konserwy i mrożonki są wygodne, opłacalne i często równie bogate pod względem odżywczym, jak świeża żywność.
Plan na śniadanie
Zdecyduj się na dwie lub trzy opcje śniadaniowe, które możesz szybko przygotować. Wspomóż organizm w procesie regeneracji, dodając do porannego posiłku łatwo przyswajalne białko w proszku. Koktajle owocowe to świetny pomysł (możesz je nawet zamrażać na zapas), bo wystarczy do owoców dodać miarkę białka serwatkowego oraz trochę mleka, kefiru lub jogurtu i wszystko zmiksować.
Inne szybkie śniadanie to proteinowa owsianka – namocz wieczorem płatki owsiane zmieszane z białkiem w proszku w mleku, a rano przed zjedzeniem polej ją miodem i posyp borówkami (tak na marginesie: owsianka jest świetna również jako danie obiadowe albo na kolację).
Plan na lunch
Jeden z najlepszych pomysłów na szybki lunch? Zrobić więcej jedzenia na obiad dzień wcześniej i to, co pozostanie, zabrać ze sobą do pracy. Ułożona warstwami sałatka z różnych świeżych warzyw w słoiku to też niezła opcja – pamiętaj, żeby nie polewać jej od razu dressingiem, aby warzywa pozostały kruche!