Kiedy ruszasz na trening, Twoje ciało w połączeniu z butami staje się niesamowitą bioniczną maszyną, która oprócz dawki ruchu potrzebuje także właściwego paliwa do poprawienia formy i po prostu do dobrego samopoczucia.
Stosując się do przedstawionych tu zasad, będziesz mieć pewność, że w Twojej diecie każdego dnia znajdą się składniki, dzięki którym staniesz się lepszym biegaczem, cieszącym się dobrym zdrowiem. Co ważne, posiłki proponowane przez ekspertów od biegania współpracujących z Runner's World są napakowane cennymi mikroelementami, smakują pysznie i łatwo je samodzielnie przygotować w domu.
Owoce i warzywa
Nie samym makaronem żyje biegacz. Owszem, jest on cenny jako źródło węglowodanów, ale jeśli tylko dodasz do niego owoce i warzywa, dostarczą Twojemu organizmowi witamin, minerałów i węgli, których potrzebujesz, by mieć więcej siły do biegania i przyspieszyć regenerację. Postaw na kolorowe warzywa i owoce.
Większość barwników pełni rolę antyoksydantów, mogą też pomagać łagodzić stany zapalne wywołane przeciążeniami po ciężkim treningu. Badania sugerują jednak, że roślinne barwniki i witaminy wchodzą w reakcję z innymi związkami, uaktywniając ich korzystne działanie. Jeśli na Twoim talerzu wylądują fasola i papryka, to masz jak w banku, że przyswoisz o wiele więcej żelaza.
Biegacze powinni starać się zjadać od 7 do 9 porcji różnokolorowych owoców i warzyw każdego dnia (porcja to średniej wielkości owoc, 1/3 filiżanki suszonych owoców, filiżanka surowych warzyw, 2 filiżanki gotowanych warzyw albo 2 filiżanki liściastej zieleniny).
Dobry przepis: Regeneracyjna sałatka z soczewicą i łososiem
Pościg za tęczą, czyli najzdrowsze owoce i warzywa na zieleniaku
Te kolorowe rośliny są naładowane antyoksydantami i składnikami odżywczymi, których potrzebują biegacze.
Czerwony
- Buraki. Znajdujące się w burakach azotany mogą wspomagać pracę mięśni podczas biegu, obniżając ich zapotrzebowanie na tlen.
- Pomidory. Czerwoną barwę pomidory zawdzięczają wysokiej zawartości likopenu – antyoksydantu, który może obniżać ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka i chronić przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promieniowanie UV podczas biegu w słońcu.
- Papryka. To królowa, jeżeli chodzi o zawartość składników prozdrowotnych – głównie witaminy C, ale też A, która uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, utrudniając przenikanie przez nie drobnoustrojów.