A gdzie Twoje jedzenie? To pytanie zadaję większości biegaczy, którzy proszą mnie, abym rzuciła okiem na ich dzienniczki treningowe. Nie chodzi o to, że wszyscy oni się głodzą. Wręcz przeciwnie, każdy z nich dostarcza sobie mnóstwa kalorii i składników odżywczych, ale w dużej mierze w formie batoników energetycznych, napojów dla sportowców, fastfoodowych posiłków i całej masy gotowego jedzenia.
Problem polega na tym, że w ich diecie brakuje „prawdziwego" jedzenia: warzyw, owoców, pełnoziarnistego pieczywa i płatków, chudego mięsa, ryb, owoców morza. Oczywiście, baton proteinowy czy sok pomarańczowy wzbogacony wapniem wydają się być dobrym sposobem na uzupełnianie ubytków minerałów, witamin, węglowodanów, białka i mnóstwa innych składników odżywczych.
Ale ludzkiemu organizmowi, a szczególnie organizmowi biegacza, te wybrane witaminy, minerały i inne składniki odżywcze nie wystarczą - potrzebują one do „współpracy" tysięcy innych cennych komponentów, których przetworzone jedzenie jest podczas produkcji pozbawiane: barwników nadających kolor owocom i warzywom, skrobii i błonnika z pełnego ziarna, unikalnych tłuszczów z nasion, orzechów i nabiału.
Przeczytaj ten tekst, a przekonasz się, że dostarczanie własnemu ciału wszystkich ważnych składników odżywczych jest łatwe i - tak, tak! - przyjemne, a dzięki kilku prostym zmianom w swoim jadłospisie będziesz zdrowszy i poprawisz swoje wyniki.
Zasada 1: Jedz nasiona i produkty pełnoziarniste
Co czyni je tak wyjątkowymi? Otóż każde nasiono, czyli m.in. ziarna zbóż, dyni czy słonecznika, orzechy, fasola, groch itp., zawiera dokładnie wszystkie składniki odżywcze niezbędne do tego, żeby mogła z niego wyrosnąć nowa roślina. Większość z nich jest potrzebna także każdemu człowiekowi, któremu zależy na własnym zdrowiu.
Poza tak cennymi dla nas substancjami, jak białka i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, nasiona mają w sobie całe mnóstwo innych ważnych bioaktywnych związków, wśród których są związki fenolowe i kwas ferulowy - skuteczne antyoksydanty, zwalczające groźne wolne rodniki.
Twoje zadanie:
Jedz 4-5 porcji ziaren i produktów pełnoziarnistych każdego dnia (1 porcja to równowartość 1/2 kubka brązowego ryżu lub 1 kromki pełnoziarnistego chleba) oraz po 1/2 kubka fasoli lub grochu przez większość dni tygodnia i garść dowolnych nasion 5 razy w tygodniu.