[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Presciutto, czyli szynka parmeńska. Przepis i zalety

Można kupić polską szynkę dojrzewającą, ale trudno sobie wyobrazić, żeby Włosi zrobili dobrego oscypka. Szynka parmeńska ma wyjątkowy smak i niską zawartość kalorii. Dlatego warto ją włączyć w dietę biegacza. Sprawdź, jak ją wykorzystać w kuchni.

Zalety i przepis na prosciutto fot. Mitch Mandell

Na pytanie zadane Polakom przez TNS OBOP o to, jaka jest ich ulubiona kuchnia, zdecydowana większość odpowiadających wybrała oczywiście polską. Ale już drugie, medalowe miejsce zajęła kuchnia włoska, dosłownie miażdżąc francuską, grecką i meksykańską.

Legendą włoskich masarni jest szynka prosciutto, robiona w Parmie z całych udźców wieprzowych. Najpierw 2 miesiące konserwowana w soli, a następnie suszona – nawet 1,5 roku. Stąd jej wysoka cena, ale nie je się jej tonami, jak kiełbasę, tylko jako przekąskę i dodatek do dań, np. past i pizzy. Ma mało tłuszczu, a dużo białka, żelaza i innych cennych minerałów.

Prosta pasta: makaron z szynką parmeńską

To danie zrobisz w tempie szybkiego biegu na 5 km, czyli w zaledwie kilkanaście minut.

Składniki:

  • 250 g makaronu typu wstążki
  • 1,5 kubka zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • ½ kubka parmezanu
  • sok z ½ małej cytryny
  • 8 plastrów szynki prosciutto

Przygotowanie:

Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej pół łyżeczki soli. Wrzuć makaron i gotuj wedle wskazówek na opakowaniu, ale uważaj, by go nie rozgotować. 2 minuty przed końcem gotowania wrzuć groszek. Odcedź makaron z groszkiem, pozostawiając jednak ¼ kubka wody. Podgrzej na dużej patelni oliwę i dodaj czosnek. Podsmażaj do 2 minut, uważając, aby go nie spalić. Dodaj makaron z groszkiem i zachowaną wodę. Duś około 2 minut. Dodaj pieprz, skrop cytryną i posyp parmezanem. Lekko wymieszaj i dodaj poszarpane kawałki szynki. Serwuj na głębokich talerzach. Składniki dla 4 osób.

Dobry kęs: Około 30 g szynki prosciutto to 70 kcal i 8 g białka.

RW 01-02/2016   

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij