[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
  • Runner's World

  • Dieta

  • Prosciutto, czyli szynka parmeńska. Przepis i zalety włoskiego przysmaku

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
3.7

Prosciutto, czyli szynka parmeńska. Przepis i zalety włoskiego przysmaku

Można kupić polską szynkę dojrzewającą, ale trudno sobie wyobrazić, żeby Włosi zrobili dobrego oscypka. Szynka parmeńska ma wyjątkowy smak i niską zawartość kalorii. Dlatego warto ją włączyć w dietę biegacza. Sprawdź, jak ją wykorzystać w kuchni.

Zalety i przepis na prosciutto Szynka parmeńska to surowa wieprzowa wędlina, wytwarzana we włoskim regionie Emiglia-Romana (fot. Mitch Mandell).

Na pytanie zadane Polakom przez TNS OBOP o to, jaka jest ich ulubiona kuchnia, zdecydowana większość odpowiadających wybrała oczywiście polską. Ale już drugie, medalowe miejsce zajęło gastronomiczne dziedzictwo Włoch, dosłownie miażdżąc kuchnię meksykańską, francuską i grecką.

Około 30 g szynki prosciutto to 70 kcal i 8 g białka.
REKLAMA

Legendą włoskich masarni jest szynka prosciutto, robiona w Parmie z całych udźców wieprzowych. Najpierw 2 miesiące konserwowana w soli, a następnie suszona – nawet 1,5 roku. Stąd jej wysoka cena, ale nie je się jej tonami, jak kiełbasę, tylko jako przekąskę i dodatek do dań, np. past i pizzy. Ma mało tłuszczu, a dużo białka, żelaza i innych cennych minerałów.

Przepis na makaron z szynką parmeńską

To danie zrobisz w tempie szybkiego biegu na 5 km, czyli w zaledwie kilkanaście minut.

Składniki (4 osoby):

  • 250 g makaronu typu wstążki

  • 1,5 kubka zielonego groszku (może być mrożony)

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu

  • ½ kubka parmezanu

  • sok z ½ małej cytryny

  • 8 plastrów szynki prosciutto

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej pół łyżeczki soli.

  2. Wrzuć makaron i gotuj wedle wskazówek na opakowaniu, ale uważaj, by go nie rozgotować. 2 minuty przed końcem gotowania wrzuć groszek.

  3. Odcedź makaron z groszkiem, pozostawiając jednak ¼ kubka wody.

  4. Podgrzej na dużej patelni oliwę i dodaj czosnek. Podsmażaj do 2 minut, uważając, aby go nie spalić.

  5. Dodaj makaron z groszkiem i zachowaną wodę. Duś około 2 minut. Dodaj pieprz, skrop cytryną i posyp parmezanem.

  6. Lekko wymieszaj i dodaj poszarpane kawałki szynki. Serwuj na głębokich talerzach.

RW 01-02/2016   

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij