Na pytanie zadane Polakom przez TNS OBOP o to, jaka jest ich ulubiona kuchnia, zdecydowana większość odpowiadających wybrała oczywiście polską. Ale już drugie, medalowe miejsce zajęło gastronomiczne dziedzictwo Włoch, dosłownie miażdżąc kuchnię meksykańską, francuską i grecką.
Około 30 g szynki prosciutto to 70 kcal i 8 g białka.
Legendą włoskich masarni jest szynka prosciutto, robiona w Parmie z całych udźców wieprzowych. Najpierw 2 miesiące konserwowana w soli, a następnie suszona – nawet 1,5 roku. Stąd jej wysoka cena, ale nie je się jej tonami, jak kiełbasę, tylko jako przekąskę i dodatek do dań, np. past i pizzy. Ma mało tłuszczu, a dużo białka, żelaza i innych cennych minerałów.
Przepis na makaron z szynką parmeńską
To danie zrobisz w tempie szybkiego biegu na 5 km, czyli w zaledwie kilkanaście minut.
Składniki (4 osoby):
-
250 g makaronu typu wstążki
-
1,5 kubka zielonego groszku (może być mrożony)
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
-
½ łyżeczki mielonego pieprzu
-
½ kubka parmezanu
-
sok z ½ małej cytryny
-
8 plastrów szynki prosciutto
Przygotowanie:
-
Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej pół łyżeczki soli.
-
Wrzuć makaron i gotuj wedle wskazówek na opakowaniu, ale uważaj, by go nie rozgotować. 2 minuty przed końcem gotowania wrzuć groszek.
-
Odcedź makaron z groszkiem, pozostawiając jednak ¼ kubka wody.
-
Podgrzej na dużej patelni oliwę i dodaj czosnek. Podsmażaj do 2 minut, uważając, aby go nie spalić.
-
Dodaj makaron z groszkiem i zachowaną wodę. Duś około 2 minut. Dodaj pieprz, skrop cytryną i posyp parmezanem.
-
Lekko wymieszaj i dodaj poszarpane kawałki szynki. Serwuj na głębokich talerzach.
RW 01-02/2016