Przekąski przed południem
Co jeść? Zrównoważ swoje śniadanie. Zaczynasz dzień od owsianki? Dołóż białka. Wolisz jajka? Sięgnij też po owoce.
Propozycje RW:
-
Jogurt naturalny z nasionami chia zmniejszy uczucie głodu i apetyt na cukier. Z dojrzały, melonem smakuje ekstra.
-
Białko i błonnik pomogą Ci uniknąć objadania się w porze lunchu, dlatego spróbuj jednego jajka na twardo i pół awokado.
-
Owsianka ma niski indeks glikemiczny i zapewni Ci uczucie sytości. Dodaj migdały, owoce leśne i banana, aby wzbogacić przekąskę o białko, antyoksydanty i błonnik.
Kiedy to jeść? Około południa. Owszem, porządne śniadanie daje rano kopa metabolizmowi, ale może Ci zabraknąć paliwa przed obiadem.
Przekąski popołudniu
Co jeść? Postaw na warzywa, a nie na kolejny kubek kawy. Większość ma niedużo „węgli”, więc nie
nabierzesz ochoty na drzemkę.
Propozycje RW:
-
Badani, którzy jedli jagodowe przekąski, zjedli potem mniej na obiad. Tłuszcze z orzechów lub migdałów zapewnią Ci poczucie sytości.
-
Surowa czerwona papryka ma sporo wody (już 1-procentowa utrata płynów wpływa na zdolność jasnego myślenia). Z guacamole smakuje genialnie.
-
Hummus oznacza stałe dostawy energii, a nie nagły skok poziomu cukru we krwi, po którym następuje gwałtowny spadek mocy. Marchewki działają tak samo.
Kiedy to jeść? Około godziny 15:00-16:00 – temperatura ciała wtedy spada, powodując uwalnianie hormonu snu, czyli melatoniny.