Mięso kraba (lub paluszki krabowe) i fasolka to przede wszystkim białko, a jabłko i awokado to witaminy, zdrowy tłuszcz i mikroelementy. Sałatka ta może być świetnym elementem Twojej diety przed startem.
Składniki:
- 20 dag jogurtu greckiego (2-3% tłuszczu)
- 1 łyżka musztardy sól (najlepiej morska), pieprz do smaku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 zielone jabłko
- 1 dojrzałe awokado
- 30 g zielonej fasolki szparagowej
- 25 g drobno pokrojonych paluszków krabowych
Przygotowanie:
Opraw fasolkę – poobcinaj końce, umyj i pokrój w 1-1,5 cm kawałki. Wrzuć ją do dużego garnka wrzącej, osolonej wody i gotuj przez około 4 minuty, następnie odcedź i natychmiast opłucz zimną wodą. Dzięki temu dłużej pozostanie świeża, zielona i chrupiąca. Szczypta sody zachowa ich zielony kolor. Po ostudzeniu odłóż fasolkę na durszlak – niech ocieknie z wody.
W dużej misce wymieszaj jogurt z musztardą i dodaj szczyptę soli do smaku. Wrzuć ugotowaną i pokrojoną fasolkę, szczypiorek i paluszki z kraba. Jabłko oraz awokado obierz ze skórki, pokrój w średniej wielkości kostkę i wrzuć do miski. Starannie wymieszaj składniki z sosem. Sałatka przyrządzona ze składników w podanych proporcjach powinna zaspokoić apetyt 2-3 osób.
W jednej porcji: energia – 220 kcal, węglowodany – 17 g, białko – 20 g, tłuszcz – 9 g
RW 06/2012