Start w berlińskim maratonie – wielki stres. Ogromnie ucieszyłam się na widok ogłoszenia w hotelowej windzie, że śniadanie można zjeść już od 5 rano. Co serwowano biegaczom? Pancakes! Francuzi mają cieniutkie crepes, Rosjanie jedzą bliny, Polacy – naleśniki.
Phi, naleśniki... – stwierdzą niektórzy. Jednak naleśnik to coś innego, a my chcemy przekonać Cię do dobrych, "biegowych", anglosaskich pancakes!
Już w 1588 roku w angielskim podręczniku dla gospodyń domowych pojawił się przepis na te placki. Były najnaturalniejszą rzeczą pod słońcem – mając mąkę w kuchennej szafce, można przygotować szybkie i dobre danie. Nie tylko angielskie i amerykańskie panie domu doceniły jego zalety. W różnych, zmodyfikowanych wersjach pancakes znane są na całym świecie.
15 złotych - tyle średnio kosztuje porcja pancakes z dodatkami w restauracji.
"Są dobrym posiłkiem po wysiłku fizycznym, gdyż są w nim łatwo przyswajalne węglowodany, a białko pochodzące z mleka ma korzystny skład aminokwasowy" – mówi Magdalena Szymańska, dietetyk. Przypomina, aby pamiętać, że naleśniki przyrządzone na bazie mąki pszennej (zwykłej) mają wysoki indeks glikemiczny. Dlatego do ich przygotowywania użyj zmieszanej zwykłej mąki z żytnią, orkiszową albo razową.
Pancakes nie są trudne w przygotowaniu. Dosłownie chwilę zajmuje nauczenie się przygotowywania dobrego ciasta. Początkowo trochę trudności może przysporzyć sprawne przewrócenie placka na drugą stronę. Podczas tej czynności możesz sobie pomóc, przytrzymując go drugą łopatką kuchenną.
Smażyć? Nie smażyć?
Jak przygotować pancakes, żeby był zdrowe i lekkostrawne? Dietetyk radzi, by "smażyć je na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Wówczas wystarczy dodać do ciasta trochę oleju". Szymańska uprzedza, że "pancakes przestają być wartościową i zdrową przekąską, gdy podsmażamy je na maśle".
Dietetycy uważają, że są idealnym źródłem energii dla biegaczy, choć wszystko zależy od tego, z jakimi dodatkami będą serwowane. Placki możesz zjeść z jagodami, kawałkami ananasa, gruszki (dietetyk doradza) lub polane słodkim syropem i stopionym masłem (dietetyk odradza). Bo biegowe jedzenie nie musi być nudne, tak jak nie wszystkie amerykańskie patenty są niezdrowe. Możesz mieć pewność, że domowe pancakes z dobrymi dodatkami wzbogacą Twoją kuchnię.
Przepis na pancakes – amerykańskie naleśniki
Składniki (na około 7-8 sztuk):
-
1 szklanka mąki pszennej (lub mieszanka z razową lub orkiszową),
-
2 łyżki cukru,
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
1 jajko,
-
1 szklanka mleka (niektórzy przygotowują je na bazie maślanki),
-
2 łyżki oleju, szczypta soli
Sposób przygotowania
Przygotuj dwie średniej wielkości miski. W pierwszej wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugiej roztrzep (rózgą) jajko z cukrem, dodaj olej. Mieszaj, aż pojawi się piana. Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Ciasto na pancakes powinno być trochę bardziej gęste niż to znane Ci – naleśnikowe.
Pancakes można smażyć na patelni zwykłej lub teflonowej. Rozgrzej minimalną ilość oleju. Wlej porcję ciasta i odczekaj, aż na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Smaż do chwili, gdy ciasto na brzegach będzie suche – wtedy przewróć na drugą stronę. Uważaj, by nie przypalić placka, tylko lekko zrumienić.