[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Arbuz i sałatka z fetą

Arbuz jest pełen antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Przeciwdziała także zwyrodnieniu plamki żółtej, a w połączeniu z kilkoma plastrami sałaty i francuskiego pieczywa stanowi lekki lunch. Spróbuj letniej sałatki, w której gra pierwsze skrzypce.

Arbuz i sałatka z fetą fot. Kate Sears

Dzięki zawartości likopenu, arbuz chroni organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego. Jest niskokaloryczny i dostarcza wodę organizmowi. Wspomaga także przemianę materii, a w połączeniu z sałatą stanowi lekki lunch i świetnie zaspokaja pragnienie w upalne dni.

Składniki:

Sałatka:

  • 2 kg arbuza, obranego ze skórki
  • 1 kostka (200 g) rozdrobnionego sera feta
  • 1 opakowanie mieszanki sałat garść świeżych liści mięty, pokrojonych w paseczki

Dressing z oliwą z oliwek:

  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny albo z limonki
  • ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia lub oleju o smaku cytrynowym

Przygotowanie:

Przekrój arbuza na duże kawałki. Wytnij duże koła o średnicy ok. 12 cm i grubości 2,5 cm. Mogą to być również dowolne kawałki, które ułóż na wcześniej schłodzonych talerzach. Posyp go rozdrobnionym serem feta, paseczkami świeżej mięty i listkami zielonych sałat.

Następnie przygotuj dressing: w słoiczku z pokrywką wymieszaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny z solą. Dodaj olej i wstrząśnij. Skrop wcześniej przygotowane danie. Sałatkę można przechowywać w lodówce do trzech dni. Porcja dla czterech osób.

Kalorie na porcję: 270 kcal, węglowodany: 21 g, białko: 7 g, tłuszcz: 20 g

RW 07-08/2011  

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij