Dzięki zawartości likopenu, arbuz chroni organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego. Jest niskokaloryczny i dostarcza wodę organizmowi. Wspomaga także przemianę materii, a w połączeniu z sałatą stanowi lekki lunch i świetnie zaspokaja pragnienie w upalne dni.
Składniki:
Sałatka:
- 2 kg arbuza, obranego ze skórki
- 1 kostka (200 g) rozdrobnionego sera feta
- 1 opakowanie mieszanki sałat garść świeżych liści mięty, pokrojonych w paseczki
Dressing z oliwą z oliwek:
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny albo z limonki
- ¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia lub oleju o smaku cytrynowym
Przygotowanie:
Przekrój arbuza na duże kawałki. Wytnij duże koła o średnicy ok. 12 cm i grubości 2,5 cm. Mogą to być również dowolne kawałki, które ułóż na wcześniej schłodzonych talerzach. Posyp go rozdrobnionym serem feta, paseczkami świeżej mięty i listkami zielonych sałat.
Następnie przygotuj dressing: w słoiczku z pokrywką wymieszaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny z solą. Dodaj olej i wstrząśnij. Skrop wcześniej przygotowane danie. Sałatkę można przechowywać w lodówce do trzech dni. Porcja dla czterech osób.
Kalorie na porcję: 270 kcal, węglowodany: 21 g, białko: 7 g, tłuszcz: 20 g
RW 07-08/2011