Batony czekoladowe z czerwoną soją możesz zabrać na trening lub zjeść jako deser. Przyrządzone są z czerwonej soi, czyli z najlżej strawnej, jaka istnieje.
Składniki na 16 5-centymetrowych batonów:
-
½ łyżeczki oleju kokosowego
-
40 dag odsączonej czerwonej soi z puszki (inaczej: fasola azuki)
-
1 średni, przejrzały banan
-
½ szklanki mleka migdałowego
-
½ szklanki mleka kokosowego
-
½ szklanki mąki jęczmiennej
-
1/4 szklanki mąki ryżowej
-
6 łyżek kakao w proszku
-
3 łyżki syropu klonowego
-
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-
½ łyżeczki soli morskiej
-
1/3 szklanki jagód lub porzeczek
-
½ szklanki wiórków czekoladowych
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200o C. Posmaruj blachę olejem kokosowym. Zmiksuj soję, banana, mleko migdałowe i kokosowe, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dodaj mąkę, kakao, syrop klonowy, wanilię i sól. Miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się nie połączą. Dodaj owoce. Wylej masę na blachę i posyp płatkami czekoladowymi.
Wstaw do piekarnika na ok. 40 min, póki masa się nie zetnie. Pokrój ciasto na kawałki, przełóż do woreczków i włóż do lodówki. Będą jak znalazł na długi dzień na trasie.
W jednym kawałku: energia - 121 kcal, węglowodany - 23 g, błonnik - 1 g, białko - 2 g, tłuszcz - 2 g
Przepis z książki Scotta Jurka "Jedz i biegaj". Przeczytaj więcej o jego diecie i karierze:
» Scott Jurek: Jak mistrz ultra stał się weganinem
RW 10/2012