REKLAMA

Przepis dla biegacza: Batony czekoladowe z czerwoną soją

Doskonała propozycja na mokry, gęsty deser. Te lekko słodkie batony, zrobione z soi, bananów, mąki ryżowej i wanilii, smakują znacznie lepiej niż sugerowałaby to lista składników. Do tego są bogatym źródłem węglowodanów i białek.

Scott Jurek, Jedz i biegaj Batony czekoladowe z czerwoną soją/fot. Scott Jurek

Batony czekoladowe z czerwoną soją możesz zabrać na trening lub zjeść jako deser. Przyrządzone są z czerwonej soi, czyli z najlżej strawnej, jaka istnieje.

Składniki na 16 5-centymetrowych batonów:

REKLAMA
  • ½ łyżeczki oleju kokosowego

  • 40 dag odsączonej czerwonej soi z puszki (inaczej: fasola azuki)

  • 1 średni, przejrzały banan

  • ½ szklanki mleka migdałowego

  • ½ szklanki mleka kokosowego

  • ½ szklanki mąki jęczmiennej

  • 1/4 szklanki mąki ryżowej

  • 6 łyżek kakao w proszku

  • 3 łyżki syropu klonowego

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • ½ łyżeczki soli morskiej

  • 1/3 szklanki jagód lub porzeczek

  • ½ szklanki wiórków czekoladowych

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200o C. Posmaruj blachę olejem kokosowym. Zmiksuj soję, banana, mleko migdałowe i kokosowe, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Dodaj mąkę, kakao, syrop klonowy, wanilię i sól. Miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się nie połączą. Dodaj owoce. Wylej masę na blachę i posyp płatkami czekoladowymi.

Wstaw do piekarnika na ok. 40 min, póki masa się nie zetnie. Pokrój ciasto na kawałki, przełóż do woreczków i włóż do lodówki. Będą jak znalazł na długi dzień na trasie.

W jednym kawałku: energia - 121 kcal, węglowodany - 23 g, błonnik - 1 g, białko - 2 g, tłuszcz - 2 g

Przepis z książki Scotta Jurka "Jedz i biegaj". Przeczytaj więcej o jego diecie i karierze:

» Scott Jurek: Jak mistrz ultra stał się weganinem

» Scott Jurek: król bólu

RW 10/2012

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA