[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.8

Przepis dla biegacza: Brązowy ryż z fasolą i szynką

Danie pełne dobrych węgli i spora dawka białka sprawdzą się po mocnym treningu w chłodny dzień. Zrobisz je po szybkiej wizycie w warzywniaku lub z zapasów ze spiżarni, które przygotowałeś na zimę. A przygotowanie tego posiłku zajmie Ci zaledwie pół godziny.

Brązowy ryż z fasolą i szynką Pyszny pomysł na przyrządzenie dania z brązowego ryżu / Fot. Mitch Mandell

Dania z ryżem stanowią dobrą alternatywę dla potraw opartych na bazie makaronu. Jeśli masz już dość włoskich klimatów, zapraszamy w podróż do świata kuchni Dalekiego Wschodu.

Składniki:

  • 2 kubki ugotowanego, brązowego ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g krojonej w kostkę wędzonej szynki
  • 2 posiekane cebule
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu lub tymianku
  • 2 filiżanki czerwonej lub jasnej fasoli (gotowanej albo z puszki)
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej na średnim ogniu oliwę na głębokiej patelni lub w woku, dodaj szynkę i smaż, mieszając tak długo, aż lekko zbrązowieje i zrobi się chrupiąca (około 5-10 minut). Odlej nadmiar tłuszczu, pozostawiając na patelni tylko około 2 łyżek (chyba że smażysz bardzo chudą szynkę – wtedy nie odlewaj nic). Dodaj cebulę, paprykę i czosnek, zamieszaj i smaż na wolnym ogniu, aż zmiękną (około 5-10 minut). Następnie przypraw rozmarynem oraz szczyptą pieprzu i soli. Zacznij powoli dodawać ryż.

Dokładnie rozbij grudki i wymieszaj ziarenka w oleju. Gdy złapią lekki połysk, dorzuć fasolę i wlej około pół filiżanki jej zalewy z puszki lub wody pozostałej z gotowania. Duś, ciągle miesząc, do momentu wyrównania temperatury, tj. około półtorej minuty. Spróbuj i ewentualnie dodaj brakujące przyprawy. Podawaj przyprawione pietruszką. Składniki na 4 porcje.

W jednej porcji: 407 kcal węglowodany: 45 g białko: 13 g tłuszcz: 20 g

RW 03/2015

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij