Przepis na brązowy ryż z fasolą i szynką

Danie pełne dobrych węgli i spora dawka białka sprawdzą się po mocnym treningu w chłodny dzień. Zrobisz je po szybkiej wizycie w warzywniaku lub z zapasów ze spiżarni, które przygotowałeś na zimę. A przygotowanie tego posiłku zajmie Ci zaledwie pół godziny.

Brązowy ryż z fasolą i szynką Mitch Mandell
Pyszny pomysł na przyrządzenie dania z brązowego ryżu / Fot. Mitch Mandell

Dania z ryżem stanowią dobrą alternatywę dla potraw opartych na bazie makaronu. Jeśli masz już dość włoskich klimatów, zapraszamy w podróż do świata kuchni Dalekiego Wschodu.

Składniki (4 porcje):

  • 2 kubki ugotowanego, brązowego ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g krojonej w kostkę wędzonej szynki
  • 2 posiekane cebule
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu lub tymianku
  • 2 filiżanki czerwonej lub jasnej fasoli (gotowanej albo z puszki)
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej na średnim ogniu oliwę na głębokiej patelni lub w woku, dodaj szynkę i smaż, mieszając tak długo, aż lekko zbrązowieje i zrobi się chrupiąca (około 5-10 minut).
  2. Odlej nadmiar tłuszczu, pozostawiając na patelni tylko około 2 łyżek (chyba że smażysz bardzo chudą szynkę – wtedy nie odlewaj nic).
  3. Dodaj cebulę, paprykę i czosnek, zamieszaj i smaż na wolnym ogniu, aż zmiękną (około 5-10 minut).
  4. Przypraw rozmarynem oraz szczyptą pieprzu i soli. Zacznij powoli dodawać ryż.
  5. Dokładnie rozbij grudki i wymieszaj ziarenka w oleju.
  6. Gdy złapią lekki połysk, dorzuć fasolę i wlej około pół filiżanki jej zalewy z puszki lub wody pozostałej z gotowania.
  7. Duś, ciągle miesząc, do momentu wyrównania temperatury, tj. około półtorej minuty.
  8. Spróbuj i ewentualnie dodaj brakujące przyprawy.
  9. Podawaj przyprawione pietruszką.

W jednej porcji: 407 kcal węglowodany: 45 g białko: 13 g tłuszcz: 20 g

Spróbuj też przepisu na duszonego kurczaka z ryżem i groszkiem

RW 03/2015

Zobacz również:
REKLAMA
}