Dania z ryżem stanowią dobrą alternatywę dla potraw opartych na bazie makaronu. Jeśli masz już dość włoskich klimatów, zapraszamy w podróż do świata kuchni Dalekiego Wschodu.
Składniki (4 porcje):
- 2 kubki ugotowanego, brązowego ryżu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g krojonej w kostkę wędzonej szynki
- 2 posiekane cebule
- 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu lub tymianku
- 2 filiżanki czerwonej lub jasnej fasoli (gotowanej albo z puszki)
- 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej na średnim ogniu oliwę na głębokiej patelni lub w woku, dodaj szynkę i smaż, mieszając tak długo, aż lekko zbrązowieje i zrobi się chrupiąca (około 5-10 minut).
- Odlej nadmiar tłuszczu, pozostawiając na patelni tylko około 2 łyżek (chyba że smażysz bardzo chudą szynkę – wtedy nie odlewaj nic).
- Dodaj cebulę, paprykę i czosnek, zamieszaj i smaż na wolnym ogniu, aż zmiękną (około 5-10 minut).
- Przypraw rozmarynem oraz szczyptą pieprzu i soli. Zacznij powoli dodawać ryż.
- Dokładnie rozbij grudki i wymieszaj ziarenka w oleju.
- Gdy złapią lekki połysk, dorzuć fasolę i wlej około pół filiżanki jej zalewy z puszki lub wody pozostałej z gotowania.
- Duś, ciągle miesząc, do momentu wyrównania temperatury, tj. około półtorej minuty.
- Spróbuj i ewentualnie dodaj brakujące przyprawy.
- Podawaj przyprawione pietruszką.
W jednej porcji: 407 kcal węglowodany: 45 g białko: 13 g tłuszcz: 20 g
Spróbuj też przepisu na duszonego kurczaka z ryżem i groszkiem
RW 03/2015