Znając polską pogodą, największe upały w roku, pomimo początku września, wcale nie muszą być za nami. Na szczęście, są sposoby, by zjeść zdrowo i smacznie nawet w największe upał - chłodnik z cukinii i maślanki to świetna odpowiedź na lejący się z nieba żar.
Składniki:
- 2 małe ząbki czosnku, obrane
- ½ kg żółtej cukinii (może być zielona, ale żółta zapewni ładniejszy kolor)
- 1 średni ogórek gruntowy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 4 kubki maślanki
- ¼ kubka posiekanego koperku lub mięty (najlepiej kombinacja tych dwóch zielenin)
- świeże kwiaty cukinii lub dyni (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W blenderze lub robocie kuchennym zmiel czosnek najdrobniej jak się da (możesz przecisnąć go też przez praskę). Dodaj kawałki cukinii, sól, pieprz, maślankę i połowę koperku oraz mięty (jeśli zdecydujesz się jej użyć). Zmiksuj na gładką masę. Spróbuj, czy czasem nie trzeba dodać jeszcze soli i pieprzu.
Możesz podać w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzić. Udekoruj miseczkę resztą zieleniny. Jeśli masz w ogrodzie lub uda Ci się poprosić znajomego działkowicza, przystrój miseczkę pokrojonymi kawałkami kwiatu cukinii lub dyni – i tak do końca lata nie zdążą z nich wyrosnąć dorodne warzywa. Składniki dla 4 osób.
W jednej porcji: 92 kcal, węglowodany: 11 g, błonnik: 1 g, białko: 7 g, tłuszcz: 3 g
RW 09/2015