[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ
6



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Chłodna zupa z cukinii i maślanki

Po porannym, lekkim biegu organizm domaga się lekkiego posiłku. Ta prosta i chłodna zupa, prawie jak koktajl, zapewni Ci porcję witamin, mikroelementów i antyoksydantów – np. cenną dla oczu luteinę. Potrzebne składniki kupisz w swoim warzywniaku.

Chłodna zupa z cukinii i maślanki fot. Mitch Mandell

Znając polską pogodą, największe upały w roku, pomimo początku września, wcale nie muszą być za nami. Na szczęście, są sposoby, by zjeść zdrowo i smacznie nawet w największe upał - chłodnik z cukinii i maślanki to świetna odpowiedź na lejący się z nieba żar.

Składniki:

  • 2 małe ząbki czosnku, obrane
  • ½ kg żółtej cukinii (może być zielona, ale żółta zapewni ładniejszy kolor)
  • 1 średni ogórek gruntowy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 4 kubki maślanki
  • ¼ kubka posiekanego koperku lub mięty (najlepiej kombinacja tych dwóch zielenin)
  • świeże kwiaty cukinii lub dyni (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W blenderze lub robocie kuchennym zmiel czosnek najdrobniej jak się da (możesz przecisnąć go też przez praskę). Dodaj kawałki cukinii, sól, pieprz, maślankę i połowę koperku oraz mięty (jeśli zdecydujesz się jej użyć). Zmiksuj na gładką masę. Spróbuj, czy czasem nie trzeba dodać jeszcze soli i pieprzu.

Możesz podać w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzić. Udekoruj miseczkę resztą zieleniny. Jeśli masz w ogrodzie lub uda Ci się poprosić znajomego działkowicza, przystrój miseczkę pokrojonymi kawałkami kwiatu cukinii lub dyni – i tak do końca lata nie zdążą z nich wyrosnąć dorodne warzywa. Składniki dla 4 osób.

W jednej porcji: 92 kcal, węglowodany: 11 g, błonnik: 1 g, białko: 7 g, tłuszcz: 3 g

RW 09/2015  

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij