Przepis dla biegacza: Chłodna zupa z cukinii i maślanki

Po porannym, lekkim biegu organizm domaga się lekkiego posiłku. Ta prosta i chłodna zupa, prawie jak koktajl, zapewni Ci porcję witamin, mikroelementów i antyoksydantów – np. cenną dla oczu luteinę. Potrzebne składniki kupisz w swoim warzywniaku.

Chłodna zupa z cukinii i maślanki Mitch Mandell
fot. Mitch Mandell

Znając polską pogodą, największe upały w roku, pomimo początku września, wcale nie muszą być za nami. Na szczęście, są sposoby, by zjeść zdrowo i smacznie nawet w największe upał - chłodnik z cukinii i maślanki to świetna odpowiedź na lejący się z nieba żar.

Składniki:

  • 2 małe ząbki czosnku, obrane
  • ½ kg żółtej cukinii (może być zielona, ale żółta zapewni ładniejszy kolor)
  • 1 średni ogórek gruntowy
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 4 kubki maślanki
  • ¼ kubka posiekanego koperku lub mięty (najlepiej kombinacja tych dwóch zielenin)
  • świeże kwiaty cukinii lub dyni (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W blenderze lub robocie kuchennym zmiel czosnek najdrobniej jak się da (możesz przecisnąć go też przez praskę). Dodaj kawałki cukinii, sól, pieprz, maślankę i połowę koperku oraz mięty (jeśli zdecydujesz się jej użyć). Zmiksuj na gładką masę. Spróbuj, czy czasem nie trzeba dodać jeszcze soli i pieprzu.

Możesz podać w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzić. Udekoruj miseczkę resztą zieleniny. Jeśli masz w ogrodzie lub uda Ci się poprosić znajomego działkowicza, przystrój miseczkę pokrojonymi kawałkami kwiatu cukinii lub dyni – i tak do końca lata nie zdążą z nich wyrosnąć dorodne warzywa. Składniki dla 4 osób.

W jednej porcji: 92 kcal, węglowodany: 11 g, błonnik: 1 g, białko: 7 g, tłuszcz: 3 g

RW 09/2015  

Zobacz również:
REKLAMA
}