Przepis dla biegacza: Ciastka z kawą i imbirem

Pełnoziarniste ciastka bez masła czy oleju możesz zabrać na wycieczkę biegową zamiast żelu lub podać jako świąteczną przekąskę. Imbir pomaga w trawieniu, a kawa dodaje mocy. Ten przepis może być Twoją tajną bronią na małe co nieco, kiedy chodzi za Tobą coś słodkiego.

ciastka kawowe fot. Lisa Shin
Lekkie i zdrowe ciasteczka z imbirem zaspokoją Twoją potrzebę słodyczy i nie dadzą powodu do wyrzutów sumienia (fot. Lisa Shin).

Przepis na kawowe ciasteczka może i nie należy do najszybszych - ale spędzony w kuchni czas wynagrodzi Ci ich zniewalający smak. Wypróbuj nowe wypieki idealne na czas zbliżających się Świąt! Przepisy na tradycyjne świąteczne dania w zdrowej wersji znajdziesz tutaj: Zdrowe potrawy na święta Bożego Narodzenia: przepisy w wersji light

Składniki (30 ciasteczek)

  • 3⁄4 szklanki gorącej kawy
  • 1 szklanka posiekanych daktyli bez pestek
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka, które wcześniej leżały w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki melasy
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub wieloziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka stołowa mielonego, świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki brązowego cukru

Szukasz więcej inspiracji do zdrowych słodkości? Sprawdź nasze inne przepisy: Zdrowe słodycze. 5 przepisów na słodkie przekąski, Zdrowe słodkości dla biegacza: przepis na muffinki z orzechami i Przepis dla biegacza: Deser czekoladowy - prosty i pyszny.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do około 180 °C.
  2. Wymieszaj kawę, daktyle i – mieszając – wsyp sodę oczyszczoną. Daj składnikom 10 minut.
  3. Przelej wszystko do malaksera i miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. W miseczce ubij jajka z melasą. Nie przestając mieszać, dodaj daktyle.
  4. W małej miseczce wymieszaj mąkę, sól i przyprawy. Dodaj do powstałej wcześniej masy. Dorzuć kryształki imbiru i wymieszaj, aż składniki się połączą.
  5. Włóż do zamrażarki na 30 minut (masa będzie twarda, ale jednocześnie na tyle miękka, aby można było ją nabrać łyżką).
  6. Używając łyżeczki, nakładaj ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach co parę centymetrów. Ciasteczka posyp cukrem.
  7. Piecz 10 minut, aż zrobią się gąbczaste, ale jędrne.

W jednym ciastku: 66 kcal; węglowodany: 19 g; białko: 1 g; tłuszcz: 5 g

RW 12/2014

Zobacz również:
REKLAMA
}