Przepis dla biegacza: Cukinia z migdałami i grzankami

Soczysta cukinia zapewnia sole mineralne, a migdały białko i zdrowe kwasy tłuszczowe. Grzanki posmaruj kozim serem, bo zapobiega osteoporozie i nie zawiera kazeiny. Oto przepis na prawdziwą energetyczną petardę, która nie stanowi wyzwania dla układu trawiennego.

Cukinia z migdałami i grzankami Andre Baranowski, shutterstock.com
fot. Andre Baranowski, shutterstock.com

To niskokaloryczne danie doda Ci energii przed i po treningu, ale nie obciąży żołądka.

Składniki:

  • ¾ szklanki całych migdałów
  • ½ kg młodej cukinii
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżeczki jasnego octu balsamicznego
  • 1 łyżka olejku migdałowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mielonej cebuli szalotki
  • garść ziół: pietruszka, koper, mięta
  • 2 szklanki grzanek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do temperatury 180° C. Migdały i grzanki rozłóż na blasze i piecz, aż uzyskają kolor jasnobrązowy (nie spal ich tylko). Następnie odstaw do wystygnięcia. Pokrój cukinię na półkola o grubości 1 cm i na średnim ogniu smaż je przez 2 minuty na niewielkiej ilości oliwy. Przełóż do miski i odczekaj, aż ostygną.

Dodaj pozostałe składniki (z wyjątkiem ziół i grzanek). Dopraw solą i pieprzem. Odczekaj 5 minut, dodaj zioła i grzanki. Danie świetnie komponuje się z winem Sauvignon Blanc. 

Kalorie: 360 kcal; węglowodany: 25 g; białko: 10 g; tłuszcz: 27 g

RW 09/2011

Zobacz również:
REKLAMA
}