To niskokaloryczne danie doda Ci energii przed i po treningu, ale nie obciąży żołądka.
Składniki:
- ¾ szklanki całych migdałów
- ½ kg młodej cukinii
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżeczki jasnego octu balsamicznego
- 1 łyżka olejku migdałowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mielonej cebuli szalotki
- garść ziół: pietruszka, koper, mięta
- 2 szklanki grzanek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 180° C. Migdały i grzanki rozłóż na blasze i piecz, aż uzyskają kolor jasnobrązowy (nie spal ich tylko). Następnie odstaw do wystygnięcia. Pokrój cukinię na półkola o grubości 1 cm i na średnim ogniu smaż je przez 2 minuty na niewielkiej ilości oliwy. Przełóż do miski i odczekaj, aż ostygną.
Dodaj pozostałe składniki (z wyjątkiem ziół i grzanek). Dopraw solą i pieprzem. Odczekaj 5 minut, dodaj zioła i grzanki. Danie świetnie komponuje się z winem Sauvignon Blanc.
Kalorie: 360 kcal; węglowodany: 25 g; białko: 10 g; tłuszcz: 27 g
RW 09/2011