Czekolada nie kojarzy Ci się ze zdrową, pobiegową przekąską? Cóż - co za dużo, to niezdrowo. Nie polecamy też czekolad mlecznych, ze słodkim nadzieniem, albo - zgrozo! - wyrobów czekoladopodobnych!
Ale na mało przetworzone wyroby z dużą zawartością kakao możesz sobie od czasu do czasu pozwolić z czystym sercem. Więcej o zdrowej wersji czekolady przeczytasz tutaj: Zdrowa wersja czekolady: Ile, jaką i w jakiej formie jeść?
Składniki (kilkanaście małych porcji)
- 1 tabliczka czekolady (gorzkiej, najlepiej 70% kakao)
- 25 dag suszonych fig, drobno posiekanych
- 25 dag płatków migdałów (lub grubo zmielonych) 7
- 5 ml wrzątku
- ½ szklanki miodu
- 1 łyżka startego cynamonu
- starta skórka z jednej cytryny
- szczypta soli (grubo mielonej)
- foremki do muffinek
Przygotowanie:
- Do małego rondelka wrzuć czekoladę i wlej miód z wodą.
- Podgrzewaj na średnim ogniu, aż czekolada będzie płynna; wtedy wymieszaj całość i zdejmij z ognia.
- Dodaj skórkę z cytryny, sól, cynamon, figi, migdały i jeszcze raz wymieszaj.
- Nałóż masę do papierowych foremek ułożonych na blasze do pieczenia lub dużej tacy i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
W jednej porcji: 47 kcal, węglowodany: 5 g, białko: 1 g, tłuszcz: 2,5 g
Więcej szybkich przekąsek zaproponowaliśmy tutaj: Co jeść po bieganiu? 5 sposobów na głód po treningu
RW 01-02/2013
Komentarze