Robiąc domową granolę, możesz „uszyć na miarę” własną, chrupiącą mieszankę z dużą porcją dodatków: orzechów, rodzynek, pestek. Zobacz, co potrzebujesz do przygotowania wyśmienitego posiłku.
Składniki:
- 400 g płatków górskich
- garść suszonej żurawiny
- garść pestek dyni
- garść pestek słonecznika
- garść migdałów
- garść orzechów laskowych
- 6 pomarańczy
- 6 łyżek miodu (najlepiej wielokwiatowego)
- 2 łyżki oleju (rzepakowego)
Przygotowanie:
Wymieszaj płatki górskie, żurawinę, pestki dyni oraz słonecznika, pokrojone na mniejsze kawałki migdały oraz orzechy laskowe. Sparz pomarańcze, zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok i przelej do mieszanki z płatkami. Dodaj miód oraz olej i porządnie wymieszaj, aby wszystkie składniki był lekko wilgotne i klejące. Na blasze wyłożonej pergaminem rozłóż mieszankę płatków i wstaw do piekarnika (150 °C) na 45 minut. Od czasu do czasu mieszaj płatki, aby równo się zrumieniły. Po pieczeniu powinny być suche. Gotową granolę odstaw do wystudzenia i przełóż do zamykanego pojemnika. Granola najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym.
RW 08/2013