Przepis dla biegacza: Domowa granola z żurawiną i rodzynkami

Czasami można poczuć się oszukanym kupując gotowe płatki. W środku znajdujesz bowiem prawie same płatki owsiane ze skromnymi dodatkami. Przygotuj sobie własną wypasioną granolę, która będzie propozycją pełną zdrowia na śniadanie.

Grnaola Tomek Woźniak
fot. Tomek Woźniak

Robiąc domową granolę, możesz „uszyć na miarę” własną, chrupiącą mieszankę z dużą porcją dodatków: orzechów, rodzynek, pestek. Zobacz, co potrzebujesz do przygotowania wyśmienitego posiłku.

REKLAMA

Składniki:

  • 400 g płatków górskich
  • garść suszonej żurawiny
  • garść pestek dyni
  • garść pestek słonecznika
  • garść migdałów
  • garść orzechów laskowych
  • 6 pomarańczy
  • 6 łyżek miodu (najlepiej wielokwiatowego)
  • 2 łyżki oleju (rzepakowego)

Przygotowanie:

Wymieszaj płatki górskie, żurawinę, pestki dyni oraz słonecznika, pokrojone na mniejsze kawałki migdały oraz orzechy laskowe. Sparz pomarańcze, zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok i przelej do mieszanki z płatkami. Dodaj miód oraz olej i porządnie wymieszaj, aby wszystkie składniki był lekko wilgotne i klejące. Na blasze wyłożonej pergaminem rozłóż mieszankę płatków i wstaw do piekarnika (150 °C) na 45 minut. Od czasu do czasu mieszaj płatki, aby równo się zrumieniły. Po pieczeniu powinny być suche. Gotową granolę odstaw do wystudzenia i przełóż do zamykanego pojemnika. Granola najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym. 

RW 08/2013

Zobacz również:
Świetna forma i kondycja, lepsze zdrowie i samopoczucie, więcej motywacji i frajdy z biegania. Możesz to wszystko wygrać, pod warunkiem jednak, że nie będziesz liczyć tylko na szczęście, jak w grze w Lotto, ale postawisz na sprawdzone liczby. Oto te, które mogą dać Ci główną wygraną.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA