Batony energetyczne to jedna z najpopularniejszych (i najzdrowszych) biegowych przekąsek (Zobacz też: Co zjeść przed treningiem? 7 najlepszych przekąsek). Lekkie i bezpieczne dla żołądka, dostarczają - zarówno przed, jak i w trakcie biegu - niezbędnej do wysiłku energii. Zapomnij jednak o batonach ze sklepu - najlepsze energy bary to te z własnego piekarnika!
Oto trzy powody dlaczego tak uważamy:
- Rodzynki stanowią naturalny słodzik, dzięki czemu możesz ograniczyć wykorzystanie cukru i syropu (jak w naszym przepisie). Dodatkowo, podobnie jak owies, rodzynki zawierają sporo błonnika.
- Owies dzięki niskiemu wskaźnikowi glikemicznemu, sprawi, że dłużej będziesz syty. Błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Badania pokazują, że codzienne spożywanie 3 g błonnika pokarmowego obniża LDL (zły) cholesterol o 10%.
- Orzechy w plackach zapewniają optymalne wartości kwasów tłuszczowych omega-3, które są odpowiedzialne za szybką regenerację organizmu po wysiłku fizycznym. Wpływają także na obniżenie ciśnienia i chronią Twoje serce przed zawałem. Więcej o zaletach orzechów przeczytasz tutaj: Orzechy - jakie i ile jeść? Rodzaje, właściwości, przepisy
Przepis na baton energetyczny - składniki
- 150 g masła lub margaryny
- 60 g brązowego cukru
- 5 łyżek syropu lub miodu
- 200 g płatków owsianych
- 60 g posiekanych rodzynek
- 40 g posiekanych orzechów
Sprawdź też: Popcorn i spółka: 5 zdrowych przekąsek dla biegacza
Baton energetyczny - przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180° C, wcześniej delikatnie natłuszczając blaszkę do pieczenia warstwą oleju.
- Umieść masło lub margarynę, cukier, syrop (o smaku, jaki lubisz) lub miód w rondlu o grubym dnie i podgrzej, mieszając od czasu do czasu, dopóki masło się nie roztopi. Zdejmij rondel z palnika.
- Wymieszaj ze sobą dokładnie płatki owsiane, rodzynki i orzechy.
- Przelej tak przygotowaną mieszankę do przygotowanej wcześniej blachy, wyrównaj warstwę mieszanki i piecz w piekarniku przez 20-25 minut aż do uzyskania chrupiącego, złocistobrązowego koloru (ale tylko na brzegach ciasta - środek ma zostać miękki).
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w blasze do wystygnięcia. Korzystając z tego, że ciasto jest ciepłe, pokrój je nożem na 12 kawałków - oto i Twoje placki.
kalorie: 285, tłuszcz: 18 g, tłuszcze nasycone: 3 g
Więcej przepisów znajdziesz tutaj: Domowe batony energetyczne dla biegaczy [PRZEPISY]
RW 04/2008