[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na domowy burger ze szpinakiem

Po długim wybieganiu potrzebujesz porządnej dawki energii. Kawał mięsa w tym zdrowym burgerze da Ci potrzebne białko. Bez obaw: z daniami fastfoodowymi łączy go tylko kształt. Ten szpinakowy burger będzie Twoją nagrodą po długim biegu lub udanym starcie w jesiennym biegu.

Szpinakburger Jeszcze do niedawna burgery kojarzyły się z fast foodowym klimatem, kiepska jakością mięsa i dużą zawartością tłuszczu. Nasz burger ze szpinakiem to danie z zupełnie innego rozdziału księgi kucharskiej (fot. Antonis Achlleos).

Przygotowania zacznij od zaopatrzenia się w niezbędne składniki. Pamiętaj: nie kupuj w sklepie gotowej mielonki - zamiast tego poproś, żeby zmielono Ci wybrany kawałek mięsa. I jezcze raz przypominamy - fast-food wcale nie musi być niezdrowy!

Składniki (5-6 kanapek):

  • 40 dag szpinaku w liściach (świeży lub mrożony, ale koniecznie liściasty)
  • 40 dag mięsa mielonego (udo drobiowe, łopatka wieprzowa albo polędwica wołowa)
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gotowanego zboża, np. łuskanej pszenicy lub kuskus
  • szczypta pieprzu Cayenne, sól i pieprz

Spróbuj też: Przepis dla biegacza: Zdrowy domowy burger z indyka 

REKLAMA

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę (osoloną) w dużym garnku i zanurz w niej świeży szpinak na 30 sekund. Po odsączeniu, zahartuj zielone liście w drugim garnku – tym razem z lodowatą wodą.
  2. Wysusz i z grubsza posiekaj. Pokrojony szpinak wymieszaj w misce razem z mięsem, cebulą, czosnkiem, kminkiem i przyprawami. Na końcu dodaj jajko i kuskus (albo inne ziarna).
  3. Mieszaj składniki aż stworzą jednolitą masę. Ukształtuj okrągłe kotlety i grilluj na niezbyt dużym ogniu po 4 minuty na każdej stronie.
  4. Jeśli nie dysponujesz grillem, wstaw burgery do piekarnika rozgrzanego do ok. 200C na 20-30 minut (przewróć raz czy dwa).
  5. Włóż kotleta do razowej bułki (ją też możesz krótko podgrzać w piekarniku), dodaj warzywa (krążki fioletowej cebuli sparzone gorącą wodą, listek sałaty lodowej lub strzępiastej).
  6. Podawaj z sosem salsa, czosnkowym lub musztardą – jakkolwiek lubisz.

W jednej porcji: 350 kcal, węglowodany: 40 g, białko: 22 g, tłuszcz: 13 g

RW 10/2012 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij