[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Domowy burger ze szpinakiem

Po długim wybieganiu potrzebujesz porządnej dawki energii. Kawał mięsa w tym zdrowym burgerze da Ci potrzebne białko. Bez obaw: z daniami fastfoodowymi łączy go tylko kształt. Ten szpinakowy burger będzie Twoją nagrodą po długim biegu lub udanym starcie w jesiennym biegu.

Szpinakburger fot. Antonis Achlleos

Przygotowania zacznij od zaopatrzenia się w niezbędne składniki. Pamiętaj: nie kupuj w sklepie gotowej mielonki - zamiast tego poproś, żeby zmielono Ci wybrany kawałek mięsa.

Składniki:

  • 40 dag szpinaku w liściach (świeży lub mrożony, ale koniecznie liściasty)
  • 40 dag mięsa mielonego (udo drobiowe, łopatka wieprzowa albo polędwica wołowa)
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gotowanego zboża, np. łuskanej pszenicy lub kuskus
  • szczypta pieprzu Cayenne, sól i pieprz


Przygotowanie:

Zagotuj wodę (osoloną) w dużym garnku i zanurz w niej świeży szpinak na 30 sekund. Po odsączeniu, zahartuj zielone liście w drugim garnku – tym razem z lodowatą wodą. Wysusz i z grubsza posiekaj. Pokrojony szpinak wymieszaj w misce razem z mięsem, cebulą, czosnkiem, kminkiem i przyprawami. Na końcu dodaj jajko i kuskus (albo inne ziarna). Mieszaj składniki aż stworzą jednolitą masę. Ukształtuj okrągłe kotlety i grilluj na niezbyt dużym ogniu po 4 minuty na każdej stronie.

Jeśli nie dysponujesz grillem, wstaw burgery do piekarnika rozgrzanego do ok. 200C na 20-30 minut (przewróć raz czy dwa). Włóż kotleta do razowej bułki (ją też możesz krótko podgrzać w piekarniku), dodaj warzywa (krążki fioletowej cebuli sparzone gorącą wodą, listek sałaty lodowej lub strzępiastej).

Podawaj z sosem salsa, czosnkowym lub musztardą – jakkolwiek lubisz. Przepis na 5-6 burgerów.

W jednej porcji: 350 kcal, węglowodany: 40 g, białko: 22 g, tłuszcz: 13 g

RW 10/2012 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij