[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Przepis dla biegacza: Domowy kebab z jagnięciny

Prawdziwy kebab powinien być zrobiony z jagnięciny, a nie skrawków podłego mięsa drobiowego serwowanego w budkach od Bałtyku do Tatr. Warto właśnie z jagnięciny, tego dobrego dla biegaczy mięsa, przyrządzić domowy wysokobiałkowy posiłek.

Zdrowy fast food fot. Mowie Kay, shutterostock.com

Ave awokado! Jest bogate w dobre dla serca jednonienasycone tłuszcze i kwas foliowy wspierający odpowiedzialne za transport tlenu czerwone krwinki. Jagnięcinę oczyść z tłuszczu i błon, a przez to pozbędziesz się części charakterystycznego zapachu baraniego mięsa. W mięsie zwierząt karmionych trawą znajduje się więcej korzystnych kwasów omega-3.

Krótko grillowana papryka nie straci wszystkich swoich wartościowych substancji. To pyszne warzywo wzmocni Twoją odporność dzięki potężnej dawce witaminy C. Ta sama witamina poprawia także zdolność Twojego organizmu do wchłaniania żelaza pochodzącego z mięsa. Białe pieczywo powoduje nagłe skoki poziomu insuliny, tak więc jest źródłem energii na krótko. Wybierz razowe, okrągłe placki chlebowe, które ustabilizują poziomu cukru we krwi i będą źródłem dobrych węglowodanów.

Składniki dla 2 osób:  

  • 200 g chudego mięsa z jagnięciny, pokrojonego w 3-4-cm kawałki  
  • 1 łyżeczka mielonego kminku  
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry  
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki  
  • 2 łyżki oliwy z oliwek  
  • sok z 1 cytryny  
  • 2 papryki pokrojone (3 cm)  
  • 1 czerwona cebula, obrana i pocięta w 2-3-cm kawałki  
  • 2 razowe placki chlebowe  
  • 2 garście świeżego szpinaku  
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku  
  • 1 miękkie awokado  
  • zmielone chili  
  • sól i mielony czarny pieprz  

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania marynaty. Przyprawy wymieszaj z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mięso wrzuć do gotowej marynaty i trzymaj w niej przez 30 minut. Zblenduj awokado z czosnkiem, jogurtem i przyprawami, aby uzyskać gładką konsystencję. Powstanie z tego sos guacamole jako dodatek.

Nadziej jagnięcinę, paprykę i cebulę na patyczki i grilluj nad średnim ogniem od 8 do 10 minut, zmieniając opiekane strony, aby równomiernie je przyrumienić. Uważaj, bo jagnięcina zbyt długo grillowana staje się twarda i sucha niczym podeszwa buta biegowego po 2000 km. Możesz także użyć piekarnika. Nagrzej go do 200 stopni i rozłóż szaszłyki na blaszce. Piecz je około 20 min, obracając po 10 minutach. Podgrzej w piekarniku lub kilka sekund na grillu razowy, cienki chleb.

Okrągłe chlebki typu pita, wrap czy tortilla są do kupienia w niemal każdym dyskoncie. Następnie umieść na nim mięso i resztę opiekanych dodatków. Dodaj świeży szpinak i guacamole. Zawiń i podawaj.  

Zawartość odżywcza: kalorie 750, tłuszcz 40 g, węglowodany 61 g, białko 47 g

Lubisz fast food w wersji fit? Zerknij na 4 smaczne przepisy na zdrowy fast food i wcinaj bez wyrzutów!

RW 10/2014  

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij