Duszona pierś z kurczaka z dodatkiem warzyw to kompleksowy posiłek, który zapewni Ci pełną regenerację po treningu. Najlepiej smakuje z ryżem, ale możesz też podać z ziemniakami.
Składniki:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 2 pory (umyte, wysuszone i pokrojone)
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- ½ łyżki stołowej tymianku lub estragonu
- 2 piersi z kurczaka (ok. 400 g)
- 3 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w krążki
- 250 g zielonego groszku
- 250 g zielonych szparagów
- 250 g ryżu
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
Przygotowanie:
Rozgrzej połowę oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pora, sól, pieprz i smaż przez 10 minut. Następnie wymieszaj z winem, bulionem i tymiankiem. Wrzuć pierś z kurczaka (jeszcze niepokrojoną!), zmniejsz moc kuchenki i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez pięć minut, a następnie zdejmij ją z patelni. Dodaj marchewkę. Płyn powinien zgęstnieć; jeżeli nie, podkręć temperaturę i mieszaj jeszcze przez kilka minut. Wlej pozostałą oliwę i cytryną, ciągle mieszając. Dodaj podgotowany groszek i szparagi. Dodaj też ugotowany ryż i/lub ziemniaki. Pokrój kurczaka i wrzuć z powrotem na patelnię. Danie dla 4 osób.
W jednej porcji: kalorie: 460 kcal; białko: 21 g; węglowodany: 52 g; tłuszcze: 15 g
RW 11/2011