Przepis dla biegacza: Duszony kurczak z ryżem i groszkiem

Szybki przepis na kurczaka, którego przyrządzisz w pół godziny. Właśnie 30 minut po biegu dobrze dostarczyć organizmowi białko i węglowodany. To danie zapewni niemal idealne porcje wymaganych składników odżywczych. Do tego świetnie smakuje i rozgrzeje Cię po treningu.

Kurczak z ryżem i groszkiem Antonis Achilleos
fot. Antonis Achilleos

Duszona pierś z kurczaka z dodatkiem warzyw to kompleksowy posiłek, który zapewni Ci pełną regenerację po treningu. Najlepiej smakuje z ryżem, ale możesz też podać z ziemniakami.

Składniki:

  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 pory (umyte, wysuszone i pokrojone)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • ½ łyżki stołowej tymianku lub estragonu
  • 2 piersi z kurczaka (ok. 400 g)
  • 3 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w krążki
  • 250 g zielonego groszku
  • 250 g zielonych szparagów
  • 250 g ryżu
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny


Przygotowanie:

Rozgrzej połowę oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pora, sól, pieprz i smaż przez 10 minut. Następnie wymieszaj z winem, bulionem i tymiankiem. Wrzuć pierś z kurczaka (jeszcze niepokrojoną!), zmniejsz moc kuchenki i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez pięć minut, a następnie zdejmij ją z patelni. Dodaj marchewkę. Płyn powinien zgęstnieć; jeżeli nie, podkręć temperaturę i mieszaj jeszcze przez kilka minut. Wlej pozostałą oliwę i cytryną, ciągle mieszając. Dodaj podgotowany groszek i szparagi. Dodaj też ugotowany ryż i/lub ziemniaki. Pokrój kurczaka i wrzuć z powrotem na patelnię. Danie dla 4 osób.

W jednej porcji: kalorie: 460 kcal; białko: 21 g; węglowodany: 52 g; tłuszcze: 15 g

RW 11/2011    

REKLAMA
}