Osiem jajek - taka bomba proteinowa na sam początek dnia pozwolić działać Tobie i Twoim najbliższym na najwyższych obrotach aż do drugiego śniadania. Tylko nie oszczędzaj na serze.
Składniki:
- 8 jajek
- 400 g odsączonej ciecierzycy z puszki
- garść posiekanych czarnych oliwek
- 100 g tartego koziego lub owczego sera
- ¼ filiżanki słodkiej śmietany 12%
- 1 łyżka świeżych, siekanych liści tymianku
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka świeżych listków mięty
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj miskę i zmieszaj w niej wszystkie wymienionej wyżej składniki, oprócz mięty i oliwy z oliwek – tę ostatnią rozlej na patelnię i wstaw na średni ogień. Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż bez mieszania przez dwie minuty. Następnie przenieś patelnię do piekarnika i piecz około 20 minut, do momentu kiedy jajka zetną się zupełnie. Pozwól frittacie ostygnąć przez 5-10 minut. Za pomocą gumowej szpatułki zdejmij ją z patelni i połóż na desce do krojenia. Podziel dysk na kawałki i przystrój miętą. Możesz także przygotować wersję na słodko – będzie świetnie komponować się z serem. Zamiast oliwek dodaj drylowane wiśnie lub czereśnie, a do całości 2 łyżeczki miodu. Składniki dania na 4 porcje.
W jednej porcji: 395 kcal węglowodany: 25 g białko: 22 g tłuszcz: 22 g
RW 04/2015