Przepis dla biegacza: Frittata z serem i ciecierzycą

Frittata – czyli pochodzące z Włoch danie podobne do omletu, choć nieco bardziej od niego wysmażone – to energetyzujące śniadanie dla biegającej rodziny. Jeśli wstaniesz ciut wcześnie niż zazwyczaj, zdążysz przygotować cztery porcje i nie spóźnisz się do pracy.

Fritatta dla biegacza Nicole Franzen
fot. Nicole Franzen

Osiem jajek - taka bomba proteinowa na sam początek dnia pozwolić działać Tobie i Twoim najbliższym na najwyższych obrotach aż do drugiego śniadania. Tylko nie oszczędzaj na serze.

Składniki:

  • 8 jajek
  • 400 g odsączonej ciecierzycy z puszki
  • garść posiekanych czarnych oliwek
  • 100 g tartego koziego lub owczego sera
  • ¼ filiżanki słodkiej śmietany 12%
  • 1 łyżka świeżych, siekanych liści tymianku
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka świeżych listków mięty
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj miskę i zmieszaj w niej wszystkie wymienionej wyżej składniki, oprócz mięty i oliwy z oliwek – tę ostatnią rozlej na patelnię i wstaw na średni ogień. Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż bez mieszania przez dwie minuty. Następnie przenieś patelnię do piekarnika i piecz około 20 minut, do momentu kiedy jajka zetną się zupełnie. Pozwól frittacie ostygnąć przez 5-10 minut. Za pomocą gumowej szpatułki zdejmij ją z patelni i połóż na desce do krojenia. Podziel dysk na kawałki i przystrój miętą. Możesz także przygotować wersję na słodko – będzie świetnie komponować się z serem. Zamiast oliwek dodaj drylowane wiśnie lub czereśnie, a do całości 2 łyżeczki miodu. Składniki dania na 4 porcje.

W jednej porcji: 395 kcal węglowodany: 25 g białko: 22 g tłuszcz: 22 g

RW 04/2015

REKLAMA
}