[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Przepis dla biegacza: Frittata z serem i ciecierzycą

Frittata – czyli pochodzące z Włoch danie podobne do omletu, choć nieco bardziej od niego wysmażone – to energetyzujące śniadanie dla biegającej rodziny. Jeśli wstaniesz ciut wcześnie niż zazwyczaj, zdążysz przygotować cztery porcje i nie spóźnisz się do pracy.

Fritatta dla biegacza fot. Nicole Franzen

Osiem jajek - taka bomba proteinowa na sam początek dnia pozwolić działać Tobie i Twoim najbliższym na najwyższych obrotach aż do drugiego śniadania. Tylko nie oszczędzaj na serze.

Składniki:

REKLAMA
  • 8 jajek
  • 400 g odsączonej ciecierzycy z puszki
  • garść posiekanych czarnych oliwek
  • 100 g tartego koziego lub owczego sera
  • ¼ filiżanki słodkiej śmietany 12%
  • 1 łyżka świeżych, siekanych liści tymianku
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka świeżych listków mięty
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj miskę i zmieszaj w niej wszystkie wymienionej wyżej składniki, oprócz mięty i oliwy z oliwek – tę ostatnią rozlej na patelnię i wstaw na średni ogień. Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż bez mieszania przez dwie minuty. Następnie przenieś patelnię do piekarnika i piecz około 20 minut, do momentu kiedy jajka zetną się zupełnie. Pozwól frittacie ostygnąć przez 5-10 minut. Za pomocą gumowej szpatułki zdejmij ją z patelni i połóż na desce do krojenia. Podziel dysk na kawałki i przystrój miętą. Możesz także przygotować wersję na słodko – będzie świetnie komponować się z serem. Zamiast oliwek dodaj drylowane wiśnie lub czereśnie, a do całości 2 łyżeczki miodu. Składniki dania na 4 porcje.

W jednej porcji: 395 kcal węglowodany: 25 g białko: 22 g tłuszcz: 22 g

RW 04/2015

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij