Przepis dla biegacza: Grillowany indyk z rozmarynem

Grillowanie to nowa świecka tradycja Polaków. Pokochaliśmy barbecue i gdy tylko na zewnątrz pogoda dopisuje, wyciągamy sprzęt i wrzucamy na ruszt różne smakołyki. Oto lekkostrawne, bogate w białko danie - potraktuj je jako regenerującą nagrodę po długim biegu.

Grillowany indyk z rozmarynem Kate Sears
fot. Kate Sears

Pierś z indyka, zioła, warzywa i niskotłuszczowy sos na bazie włoskiego sera provolone lub emmentalera jest genialnym połączeniem smaku i zdrowia. To bogate w białko danie ma znikomą zawartość tłuszczu dzięki grillowaniu, a nie smażeniu.

Składniki:

  • 60 dag piersi z indyka
  • 3 łyżki posiekanego rozmarynu sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 pomidory koktajlowe
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • 1 szklanka odtłuszczonego mleka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki pokruszonego sera provolone (ewentualnie emmentalera lub pecorino)

Przygotowanie:

Natrzyj indyka rozmarynem i podziel na cztery plastry grubości dwóch, trzech centymetrów. Połóż płaty indyka na mocno rozgrzanym grillu. Obok połóż pomidory i cebulę pokrojone w centymetrowej grubości plastry. Dopraw wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Mięso i cebulę grilluj po cztery minuty na obu stronach, pomidorom wystarczą dwie minuty.

Zagotuj mleko – wymieszane uprzednio z mąką kukurydzianą – stale mieszając. Gotuj na małym ogniu przez około minutę, aż mleko zgęstnieje. Dodaj do tego ser i mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerzu ułóż stek z indyka, na nim cebulę i pomidory. Całość polej serowym sosem. Danie dla 4 osób.

W jednej porcji: energia – 290 kcal, węglowodany – 15 g, białko – 42 g, tłuszcz – 6 g

RW 05/2012

REKLAMA
}