[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Przepis dla biegacza: Jak zrobić zdrową, domową zupę

Zupa jest świetnym posiłkiem dla biegacza, bo skutecznie regeneruje, a jednocześnie - wydajnie nawadnia po biegu. Zapomnij jednak o kostkach rosołowych i zupkach chińskich - większość składników dostaniesz przecież w osiedlowym warzywniaku.

Zupy fot. shutterstock.com/ Rodale Images

Jeśli tylko ugotujesz ją z właściwych składników, zupa odwdzięczy Ci się podwójnie: jako źródło pełnowartościowych węglowodanów, białek i antyoksydantów – zestawu ratunkowego idealnego dla Twoich mięśni po wysiłku. Dodatkowo, badania wykazały, że miska zupy przed właściwym posiłkiem może pomóc ograniczyć apetyt i tym samym zmniejszyć kaloryczność zjadanych porcji o 20%.

Wielu biegaczy uważa, że muszą postawić na zdrowie, ujmując potrawie smaku. Nic bardziej mylnego. Możesz stworzyć pyszne danie z tego, co kupisz w osiedlowym warzywniaku, i to w niecałe pół godziny. Puść wodze kulinarnej fantazji i stwórz własną zupę, postępując zgodnie z naszymi pięcioma zasadami.

Krok 1: Wydobądź zapach

Warzywa, zioła i przyprawy stanowią aromatyczną podstawę Twojej zupy. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj szklankę pokrojonych w kostkę warzyw i dwie łyżki suszonych ziół i przypraw. Duś wszystko przez 5 minut.

Krok 2: Wlej wywar

Dodaj od 4 do 8 kubków bulionu (zrobiony wcześniej ekstrakt z warzyw, mięsa i przypraw).

Krok 3: Dodaj warzywa

Wrzuć pokrojone w małe kawałki warzywa. Zacznij od tych niejadalnych na surowo, np. ziemniaków. Gotuj je do 15 minut. Inne twarde możesz wrzucić 5, a miękkie 10 min po ziemniakach.

Krok 4: Czas na białko

Kiedy woda się zagotuje, dorzuć kawałki mięsa lub ryby. Mięśnie lubią mieszankę białka zwierzęcego i roślinnego, więc dodaj puszkę fasoli lub soczewicy. W przypadku suchych strączków wlej więcej płynu i gotuj 20 minut dłużej.

Krok 5: Węglowodany

Ryż potrzebuje ok. 15 minut gotowania, dziki ok. 25, makaron ok. 10. Miej w pogotowiu bulion.

Wybierz składniki i łącz ulubione smaki w nowe kompozycje

1. Aromat

  • Najlepszy wybór: cebula, czosnek, seler, marchewka, tymianek, oregano, szałwia, liście laurowe, rozmaryn, kminek, cynamon, chili.
  • Jak pomagają: dodają zupie związków działających przeciwzapalnie, dobre na obolałe mięśnie.
  • Patent: dodaj świeżych ziół na końcu, a zachowasz ich smak.

 

2. Wywar

  • Najlepszy wybór: warzywny, rosołowy, z wołowiny, rybny, piwny lub winny (zredukowany do ¼ całkowitej porcji płynu) .
  • Jak pomaga: ciepły płyn nawodni Cię zimą i ukoi żołądek.
  • Patent: odparowany koncentrat, na którym może bazować zupa następnego dnia, zajmie mniej miejsca w lodówce.

3. Warzywa

  • Najlepszy wybór: jarmuż, marchew, kapusta, grzyby, por, dynia, pieczarki, brokuł, ziemniaki.
  • Zachowaj ich moc: część warzyw (np. marcher, brokuł, cukinia) wrzuć po zagotowaniu się zupy, a zachowasz witaminy i antyoksydanty.
  • Patent: użyj obieraczki do warzyw zamiast noża.

4. Białko

  • Najlepszy wybór: fasola (wszelkiego typu), kurczak, wołowina, ryby, krewetki, tofu, zielona soja, soczewica.
  • Jak pomaga: dobrej jakości białko spożyte w odpowiednim momencie, naprawi mikrouszkodzenia w mięśniach.
  • Patent: miej zawsze w spiżarce tuńczyka w puszce.

 

5. Węglowodany

  • Najlepszy wybór: brązowy, czarny lub dziki ryż, pęczak, komosa, jęczmień, makarony pełnoziarniste, ziemniak.
  • Jak pomagają:węgle to zastrzyk energii i źródło witaminy B, kluczowej w procesie przemiany materii.
    • Patent: do zup dodawaj pełne ziarna, a nie przetworzone. Roboty kuchenne Bez noża i stania      z przy garach.

RW 09/2014

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij