[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis dla biegacza: Jarmuż z komosą i brzoskwinią

Perfekcyjna sałatka na lato i do dań z grilla. Jarmuż ma właściwości przeciwzapalne i tylko papryka ustępuje mu ilością witaminy C. Komosa i fasola to z kolei doskonałe białko roślinne dla regeneracji mięśni. Brzoskwinia jak słońce – doda słodyczy i witamin.

Jarmuż z komosą i brzoskwinią fot. Nicole Franzen

Jarmuż jest odmianą kapusty, która zawiera w sobie całą masę skarbów - od wspomnianej witaminy C, przez wapń, potas, na sulforafanie - przeciwutleniaczu o silnych właściwościach przeciwnowotworowych - kończąc. Przygotuj sałatkę, w której zagra to warzywo zagra główną rolę.

Składniki:

REKLAMA
  • 1 kubek komosy
  • 2 kubki wody
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki stołowe musztardy typu Dijon
  • 4 łyżki stołowe kefiru
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 4 kubki drobno posiekanego, umytego jarmużu
  • 1 puszka czerwonej fasoli z puszki, odsączonej z płynu
  • 2 świeże brzoskwinie pokrojone w małe kawałki
  • ¼ kubka młodej, czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka
  • ¼ kubka świeżej bazylii
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Przygotuj dużą patelnię, nagrzej ją na średnim ogniu, wsyp na nią ziarna komosy i praż przez około 2 minuty, aż lekko zbrązowieją. Dolej wodę, przykryj pokrywką, zmniejsz temperaturę do małej i gotuj około 20 minut, aż komosa wchłonie wodę i stanie się miękka. Jeśli będzie twarda pod koniec gotowania i zacznie się lekko przypalać, dolej trochę wody i odczekaj jeszcze kilka minut. Poczekaj, aż przestygnie.

Zrób sos, mieszając czosnek, kmin, musztardę, kefir, pieprz i sól. Powoli dodaj oliwę i lekko zamieszaj. Do dużej miski włóż pozostałe składniki: jarmuż, czerwoną fasolę, brzoskwinie, cebulę i kolendrę. Dodaj przestygłą i spulchnioną komosę i lekko wszystko wymieszaj. Polej sosem i gotowe. Porcja dla 4 osób.

W jednej porcji: 425 kcal węglowodany: 51 g błonnik: 8 g białko: 14 g tłuszcz: 14 g

RW 08/2015 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij