Przepis dla biegacza: Jarmuż z komosą i brzoskwinią

Perfekcyjna sałatka na lato i do dań z grilla. Jarmuż ma właściwości przeciwzapalne i tylko papryka ustępuje mu ilością witaminy C. Komosa i fasola to z kolei doskonałe białko roślinne dla regeneracji mięśni. Brzoskwinia jak słońce – doda słodyczy i witamin.

Jarmuż z komosą i brzoskwinią Nicole Franzen
fot. Nicole Franzen

Jarmuż jest odmianą kapusty, która zawiera w sobie całą masę skarbów - od wspomnianej witaminy C, przez wapń, potas, na sulforafanie - przeciwutleniaczu o silnych właściwościach przeciwnowotworowych - kończąc. Przygotuj sałatkę, w której zagra to warzywo zagra główną rolę.

Składniki:

  • 1 kubek komosy
  • 2 kubki wody
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżki stołowe musztardy typu Dijon
  • 4 łyżki stołowe kefiru
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 4 kubki drobno posiekanego, umytego jarmużu
  • 1 puszka czerwonej fasoli z puszki, odsączonej z płynu
  • 2 świeże brzoskwinie pokrojone w małe kawałki
  • ¼ kubka młodej, czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka
  • ¼ kubka świeżej bazylii
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Przygotuj dużą patelnię, nagrzej ją na średnim ogniu, wsyp na nią ziarna komosy i praż przez około 2 minuty, aż lekko zbrązowieją. Dolej wodę, przykryj pokrywką, zmniejsz temperaturę do małej i gotuj około 20 minut, aż komosa wchłonie wodę i stanie się miękka. Jeśli będzie twarda pod koniec gotowania i zacznie się lekko przypalać, dolej trochę wody i odczekaj jeszcze kilka minut. Poczekaj, aż przestygnie.

Zrób sos, mieszając czosnek, kmin, musztardę, kefir, pieprz i sól. Powoli dodaj oliwę i lekko zamieszaj. Do dużej miski włóż pozostałe składniki: jarmuż, czerwoną fasolę, brzoskwinie, cebulę i kolendrę. Dodaj przestygłą i spulchnioną komosę i lekko wszystko wymieszaj. Polej sosem i gotowe. Porcja dla 4 osób.

W jednej porcji: 425 kcal węglowodany: 51 g błonnik: 8 g białko: 14 g tłuszcz: 14 g

RW 08/2015 

Zobacz również:
REKLAMA
}