Jarmuż jest odmianą kapusty, która zawiera w sobie całą masę skarbów - od wspomnianej witaminy C, przez wapń, potas, na sulforafanie - przeciwutleniaczu o silnych właściwościach przeciwnowotworowych - kończąc. Przygotuj sałatkę, w której zagra to warzywo zagra główną rolę.
Składniki:
- 1 kubek komosy
- 2 kubki wody
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżki stołowe musztardy typu Dijon
- 4 łyżki stołowe kefiru
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 4 kubki drobno posiekanego, umytego jarmużu
- 1 puszka czerwonej fasoli z puszki, odsączonej z płynu
- 2 świeże brzoskwinie pokrojone w małe kawałki
- ¼ kubka młodej, czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka
- ¼ kubka świeżej bazylii
- świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Przygotuj dużą patelnię, nagrzej ją na średnim ogniu, wsyp na nią ziarna komosy i praż przez około 2 minuty, aż lekko zbrązowieją. Dolej wodę, przykryj pokrywką, zmniejsz temperaturę do małej i gotuj około 20 minut, aż komosa wchłonie wodę i stanie się miękka. Jeśli będzie twarda pod koniec gotowania i zacznie się lekko przypalać, dolej trochę wody i odczekaj jeszcze kilka minut. Poczekaj, aż przestygnie.
Zrób sos, mieszając czosnek, kmin, musztardę, kefir, pieprz i sól. Powoli dodaj oliwę i lekko zamieszaj. Do dużej miski włóż pozostałe składniki: jarmuż, czerwoną fasolę, brzoskwinie, cebulę i kolendrę. Dodaj przestygłą i spulchnioną komosę i lekko wszystko wymieszaj. Polej sosem i gotowe. Porcja dla 4 osób.
W jednej porcji: 425 kcal węglowodany: 51 g błonnik: 8 g białko: 14 g tłuszcz: 14 g
RW 08/2015