Przepis dla biegacza: Kokardki z pomidorami, rukolą i fetą

Soczyste pomidory, bogate w węglowodany ziarna oraz słone oliwki i ser feta uzupełnią zapasy energii po biegu w letni dzień. Kokardki z pomidorami, rukolą i serem feta to szybkie i lekkie danie, w sam raz na imprezę lub pasta party po biegu ze znajomymi.

Kokardki z pomidorami, rukolą i serem feta Anne Cutting, Antonis Achilleos
fot. Anne. Cutting, Antonis Achilleos

Feta to ser pochodzący tradycyjnie z Bałkanów, choć obecnie nazwa ta jest zarezerwowana wyłącznie dla produktów ze słonecznej Grecji. Miękki, kruchy serek powstający z mieszanki mleka koziego i owczego to świetny dodatek do kanapek, sałatek i makaronów.

Składniki:

  • 225 g makaronu kokardki, najlepiej pełnoziarnistego
  • 4 dojrzałe pomidory, pokrojone w ósemki
  • 3 szklanki porwanych na kawałki liści rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona cebula, obrana i posiekana
  • 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
  • 1 szklanka mieszanych oliwek, wydrylowanych i grubo posiekanych
  • sok z 1 cytryny 1/2 szklanki sera feta, pokruszonego na kawałki
  • sól i czarny pieprz
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej lub kuskus

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. W tym czasie na dużej patelni podgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając i uważając, by czosnek się nie przypalił. Dodaj oliwki, sok z cytryny, pomidory i ser feta. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż pomidory się zagrzeją. Zestaw patelnię z kuchenki.

Do wrzącej wody dodaj kaszę, a gdy woda ponownie zacznie wrzeć, dodaj makaron i gotuj, aż będzie al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron z kaszą na durszlaku, zachowując nieco wody z gotowania. Przełóż makaron i kaszę do pomidorów, a jeśli sosu jest zbyt mało, dolej nieco wody z gotowania. Dodaj rukolę i wymieszaj. Odstaw danie na 15 minut i ponownie wymieszaj. Podawaj je zamiast makaronu z sosem bolońskim. Makaron podawaj na zimno lub ciepło.

W jednej porcji: 444 kcal, węglowodany: 57 g, błonnik: 8 g, białko: 13 g, tłuszcz: 20 g  

RW 07/2013

Zobacz również:
REKLAMA
}