[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Przepis dla biegacza: Kokardki z pomidorami, rukolą i fetą

Soczyste pomidory, bogate w węglowodany ziarna oraz słone oliwki i ser feta uzupełnią zapasy energii po biegu w letni dzień. Kokardki z pomidorami, rukolą i serem feta to szybkie i lekkie danie, w sam raz na imprezę lub pasta party po biegu ze znajomymi.

Kokardki z pomidorami, rukolą i serem feta fot. Anne. Cutting, Antonis Achilleos

Feta to ser pochodzący tradycyjnie z Bałkanów, choć obecnie nazwa ta jest zarezerwowana wyłącznie dla produktów ze słonecznej Grecji. Miękki, kruchy serek powstający z mieszanki mleka koziego i owczego to świetny dodatek do kanapek, sałatek i makaronów.

Składniki:

  • 225 g makaronu kokardki, najlepiej pełnoziarnistego
  • 4 dojrzałe pomidory, pokrojone w ósemki
  • 3 szklanki porwanych na kawałki liści rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona cebula, obrana i posiekana
  • 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
  • 1 szklanka mieszanych oliwek, wydrylowanych i grubo posiekanych
  • sok z 1 cytryny 1/2 szklanki sera feta, pokruszonego na kawałki
  • sól i czarny pieprz
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej lub kuskus

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. W tym czasie na dużej patelni podgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając i uważając, by czosnek się nie przypalił. Dodaj oliwki, sok z cytryny, pomidory i ser feta. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż pomidory się zagrzeją. Zestaw patelnię z kuchenki.

Do wrzącej wody dodaj kaszę, a gdy woda ponownie zacznie wrzeć, dodaj makaron i gotuj, aż będzie al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron z kaszą na durszlaku, zachowując nieco wody z gotowania. Przełóż makaron i kaszę do pomidorów, a jeśli sosu jest zbyt mało, dolej nieco wody z gotowania. Dodaj rukolę i wymieszaj. Odstaw danie na 15 minut i ponownie wymieszaj. Podawaj je zamiast makaronu z sosem bolońskim. Makaron podawaj na zimno lub ciepło.

W jednej porcji: 444 kcal, węglowodany: 57 g, błonnik: 8 g, białko: 13 g, tłuszcz: 20 g  

RW 07/2013

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij