Feta to ser pochodzący tradycyjnie z Bałkanów, choć obecnie nazwa ta jest zarezerwowana wyłącznie dla produktów ze słonecznej Grecji. Miękki, kruchy serek powstający z mieszanki mleka koziego i owczego to świetny dodatek do kanapek, sałatek i makaronów.
Składniki:
- 225 g makaronu kokardki, najlepiej pełnoziarnistego
- 4 dojrzałe pomidory, pokrojone w ósemki
- 3 szklanki porwanych na kawałki liści rukoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała czerwona cebula, obrana i posiekana
- 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
- 1 szklanka mieszanych oliwek, wydrylowanych i grubo posiekanych
- sok z 1 cytryny 1/2 szklanki sera feta, pokruszonego na kawałki
- sól i czarny pieprz
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej lub kuskus
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. W tym czasie na dużej patelni podgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając i uważając, by czosnek się nie przypalił. Dodaj oliwki, sok z cytryny, pomidory i ser feta. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż pomidory się zagrzeją. Zestaw patelnię z kuchenki.
Do wrzącej wody dodaj kaszę, a gdy woda ponownie zacznie wrzeć, dodaj makaron i gotuj, aż będzie al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron z kaszą na durszlaku, zachowując nieco wody z gotowania. Przełóż makaron i kaszę do pomidorów, a jeśli sosu jest zbyt mało, dolej nieco wody z gotowania. Dodaj rukolę i wymieszaj. Odstaw danie na 15 minut i ponownie wymieszaj. Podawaj je zamiast makaronu z sosem bolońskim. Makaron podawaj na zimno lub ciepło.
W jednej porcji: 444 kcal, węglowodany: 57 g, błonnik: 8 g, białko: 13 g, tłuszcz: 20 g
RW 07/2013