Latem najlepiej wrzucić do miksera napakowane witaminami świeże owoce, zimą - równie dobre będą mrożone. Wykorzystaj niskotłuszczowe źródło białka: naturalny jogurt, mleko sojowe lub migdały, ponieważ takie produkty dają uczucie sytości i ułatwiają odbudowę uszkodzonych podczas treningu tkanek mięśniowych.
Tego potrzebujesz:
- 1/2 kubka owoców sezonowych (owoce leśne, maliny, truskawki itp.)
- 3/4 kubka naturalnego, odtłuszczonego jogurtu
- kubek mleka sojowego
- 6 migdałów
- łyżka miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Obierz owoce, jeśli jest to konieczne, i pokrój je na drobne kawałki. Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj je na gładką masę. Przelej koktajl do schłodzonych szklanek. Jeśli jest gorąco, możesz dodać do niego przed zmiksowaniem kilka kostek lodu lub zamrożone owoce.
Energia: 170 kcal, białka: 12 g, węglowodany: 19 g, tłuszcze 6 g
Więcej przepisów na koktajle:
» Przepisy na koktajle: Szybkie napoje pełne mocy
» Przepis dla biegacza: Koktajl z bananów, wiśni i jogurtu
» Przepisy dla biegacza: 6 pomysłów na zdrowe koktajle
RW 04/2008