[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.8

Komosa ryżowa z orzechami i sezamem [PRZEPIS]

Komosa ryżowa, znana też jako quinoa, to nie tylko wysokiej jakości węglowodany, ale również idealne źródło białka. Zawiera wszystkie 8 aminokwasów, których potrzebuje człowiek i pomoże wszystkim, nie tylko osobom unikającym mięsa, budować mięśnie.

Quinoa z orzechami nerkowca i sezamem fot. RGB Digital

Zmęczenie i skurcze pokonasz orzechami nerkowca, które są bogatym źródłem magnezu, niezbędnego do wytwarzania ATP – związku chemicznego kluczowego dla transportu energii w komórkach.

Całkiem przyzwoita ilość zdrowych kwasów omega-3, jaką zawierają ziarna soi, pomaga zmniejszyć bolesność mięśni po treningu i stany zapalne spowodowane przez intensywne ćwiczenia. 

REKLAMA

Zobacz też: Przepis dla biegacza: Jarmuż z komosą i brzoskwinią

Składniki:

  • 140 g quinoa (komosy ryżowej)
  • 360 ml wody
  • kostka bulionu jarzynowego lub łyżeczka jarzynki w proszku
  • 3-4 łyżki ziaren soi (edamame)
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • duża marchewka, cienko pokrojona w paski
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Opłucz quinoa. Wsyp do garnka z wodą i kostką bulionową. Zagotuj, aż woda zacznie wrzeć. Nakryj garnek i gotuj na wolnym ogniu ok. 13 minut albo do momentu, aż woda zostanie wchłonięta przez ziarna komosy, które zrobią się napęczniałe i miękkie.

Dodaj ziarna soi, zamieszaj całość i zdejmij garnek z ognia. Połącz zawartość garnka z pozostałymi składnikami, mieszając je dokładnie. Podawaj natychmiast.

RW 11-12/2009

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij