Zmęczenie i skurcze pokonasz orzechami nerkowca, które są bogatym źródłem magnezu, niezbędnego do wytwarzania ATP – związku chemicznego kluczowego dla transportu energii w komórkach.
Całkiem przyzwoita ilość zdrowych kwasów omega-3, jaką zawierają ziarna soi, pomaga zmniejszyć bolesność mięśni po treningu i stany zapalne spowodowane przez intensywne ćwiczenia.
Zobacz też: Przepis dla biegacza: Jarmuż z komosą i brzoskwinią
Składniki:
- 140 g quinoa (komosy ryżowej)
- 360 ml wody
- kostka bulionu jarzynowego lub łyżeczka jarzynki w proszku
- 3-4 łyżki ziaren soi (edamame)
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- duża marchewka, cienko pokrojona w paski
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Opłucz quinoa. Wsyp do garnka z wodą i kostką bulionową. Zagotuj, aż woda zacznie wrzeć. Nakryj garnek i gotuj na wolnym ogniu ok. 13 minut albo do momentu, aż woda zostanie wchłonięta przez ziarna komosy, które zrobią się napęczniałe i miękkie.
Dodaj ziarna soi, zamieszaj całość i zdejmij garnek z ognia. Połącz zawartość garnka z pozostałymi składnikami, mieszając je dokładnie. Podawaj natychmiast.
RW 11-12/2009