Lekką lasagne możesz śmiało zjeść jako nagrodę po długim biegu lub starcie w maratonie.
Składniki:
- 15 płatów makaronu lasagne (lepiej je wcześniej podgotować przez 5-6 minut)
- 500 g gotowanego kurczaka, pokrojonego w małe kawałki
- 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
- 400 g twarożka śmietankowego
- 0,5 filiżanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 filiżanki sosu marinara (włoski sos z pomidorów z dodatkiem ziół) bez cukru bądź w wersji light
- 4 filiżanki startej mozarelli
- 3/4 filiżanki tartego parmezanu pół ząbka czosnku, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200° C. Połącz kurczaka, bazylię i 250 g serka śmietankowego z połową bulionu, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą pieprzu. Pozostały serek i bulion wymieszaj w osobnej misce.
Dno naczynia żaroodpornego wypełnij 1/3 filiżanki sosu pomidorowego, wyłóż warstwę z płatów makaronu lasagne a następnie rozsmaruj 2/3 filiżanki sosu, 1 filiżankę mieszanki z kurczakiem, ¾ filiżanki mozarelli, 2 łyżki stołowe parmezanu. Zakończ warstwą makaronu, mieszanki z bulionem i pozostałym serem. Naczynie przykryj folią i piecz 45 minut. Po tym czasie usuń folię i ustaw piekarnik na opiekanie, pozostawiając na 5 minut, aż góra nabierze złotego koloru. Wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut i gotowe.
W jednej porcji: 443 kcal węglowodany: 27 g białko: 33 g tłuszcz: 23 g
RW 10/2013